Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skaffa brandskydd och få billigare försäkring

/
  • Brandvarnare och brandsläckare kan rädda liv och ge dig billigare hemförsäkring.

Varje år förstörs tusentals svenska hem i bränder. Alla som har en hemförsäkring eller villaförsäkring är förstås skyddade om olyckan skulle vara framme. Men det finns pengar att spara för den som väljer rätt försäkring.

Annons

– Den som till exempel installerar brandlarm eller investerar i en brandsläckare har stora möjligheter att få rabatt på försäkringspremien, säger Erik Lif, informationschef på försäkringsförmedlarföretaget Insplanet.

Alla försäkringsbolag har dock inte den här rabatten och bland de bolag som lämnar rabatt kan det skilja en del i hur stor rabatten är.

– Därför kan det löna sig att jämföra de olika bolagen. Och även om de rabatter som lämnas är rätt blygsamma så finns det pengar att tjäna på det här. Säg att en brandsläckare kostar 200 kronor och rabatten är på lika mycket. Då har det ju gått jämnt upp direkt, säger Erik Lif.

Tidigare gick det också att få rabatt för den som skaffade en brandvarnare i sitt hem.

– Men eftersom i stort sett varje hem numera har en brandvarnare har försäkringsbolagen tagit bort den rabatten, säger Erik Lif.

Ett annat sätt att få ner försäkringskostnaden är att kolla vilka avskrivningsregler som gäller hos de olika bolagen.

– Det är en bra idé att se på hur olika försäkringsbolag värderar egendom som blir äldre. Premierabatter handlar ofta om hundralappar. Men olika avskrivningsregler kan innebära tusenlappars skillnad i ersättning vid en del skador, säger Erik Lif.

Om olyckan skulle vara framme och många föremål i hemmet skulle förstöras i en brand är det rekommendabelt att ha en aktuell förteckning över den egendom som finns i hemmet.

Det bör ske dels genom ett skrivet dokument och dels genom att man fotograferar sina saker. En sådan dokumentation underlättar både för ägaren själv och för försäkringsbolaget.

– Förteckningen bör också uppdateras med jämna mellanrum. Framförallt när man köper nya saker till hemmet, säger Erik Lif.

Han påpekar också att det är viktigt att förvara förteckningen och bilderna på ett säkert ställe. Exempelvis i ett bankfack.

Sist men inte minst är det också oerhört viktigt att tänka på att man beter sig på ett riktigt sätt för att undvika bränder.

– Ett vanligt krav för att försäkringen ska gälla fullt ut är att man följer aktuella brandsäkerhetsföreskrifter och är aktsam med eld, säger Erik Lif.

Mer läsning

Annons