Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Semestern är högtid för villatjuvarna

/
  • Allt fler berättar i bloggar och på sociala nätverk, som Facebook och Twitter, vad man har för sig för stunden. Men försäkringsbolagen höjer ett ett varningsfinger; det är en enkel signal till den som vill knacka på  i ditt hem objuden.Sture Törngren hade bekanta som tittade till hans hem medans han var bortrest, ändå slog tjuvarna till. Numer ordnar han ännu mer praktiskt innan han åker bort, och har även vidtagit säkerhetsåtgärder i huset. Men obehagskänslorna efter inbrottet för mer än två år sedan finns ändå kvar.

Semestertider är högtider för villatjuvar. I alla fall om man tar en titt i brottsstatistiken.

Annons

Både villor, lägenheter och fritidshus i Jämtland har betydligt fler anmälda inbrott under sommaren än resten av året, visar det sig när man tittar i statistik från Brå, Brottsförebyggande rådet.

Förra året anmäldes tre villainbrott i Jämtlands län under maj månad. Månaden efter anmäldes fyra gånger så många.

Klassiska ”åka-bort-helger” som jul och nyår är också överrepresenterade. Senast den gångna jul- och nyårshelgen anmäldes ett flertal bostadsinbrott i Östersundstrakten. Där misstänkte polisen att det rörde sig om organiserad gränsöverskridande brottslighet, då även Gästrikland, Västernorrland och Västerbotten drabbades.

– Visserligen är det jättesvårt att dra slutsatser från statistiken, men helt klart så ökar riskerna för ett villainbrott under perioder när du inte är hemma, säger Ann-Christine Jonsen, informationsansvarig vid polisen i Jämtland.

Särskilt när det gäller inbrott i fritidshus kan det bero på olika faktorer att anmälningarna sker just under semestertider.

– Ägarna till fritidshusen kanske inte bor i länet och när de kommer hit upptäcker de att det varit inbrott och anmäler då, säger Ann-Christine Jonsen.

Grannsamverkan, eller att ha någon som vaktar huset, är en viktig åtgärd när man åker bort.

– Det finns mycket tips på vad man kan göra: exempelvis tända lampor, låta grannarna hänga ut tvätt, lämna leksaker på gräsmattan och låta grannarna flytta runt dem samt låta någon parkera en bil på garageuppfarten, säger Ann-Christine.

Förut varnades de flesta för att inte läsa in på telefonsvararen att man är bortrest på semester. Att berätta om semesterplanerna i bloggar på internet har nu i stället blivit ett problem, varnar försäkringsbolaget IF. 41 procent av de tillfrågade 18–29-åringarna i en undersökning IF har gjort medgav att de berättar på Facebook att de ska resa bort, vilket innebär att man mer eller mindre bjuder hem tjuven.

Förutom grannsamverkan och snälla grannar uppmanar Ann-Christine Jonsen de som är hemma att hålla ett vakande öga över grannskapet.

– Ser man något konstigt i sitt grannområde, som en bil som parkerar där som inte brukar dyka upp, bör man kontakta och tipsa polisen, säger hon.

Mer läsning

Annons