Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp med handspriten

/

Svininfluensan har gjort att vi svenskar använder handsprit som aldrig förr. Vad många inte tänker på är att handsprit klassas som mycket brandfarlig vätska och att ångorna lätt kan antändas.

Annons

Från att tidigare varit en produkt som huvudsakligen använts inom vård och omsorg är användning av handsprit numera vardagsmat för de allra flesta. För att få en tillräckligt desinficerande effekt innehåller de flesta produkterna på marknaden en alkoholhalt runt 70 procent eller högre. Det gör att den lätt kan antändas av gnistor och öppna lågor. Även en liten gnista av statisk elektricitet kan orsaka antändning. Risken för att ångorna ska antändas ökar om luften är torr, vilket den är inomhus den här tiden på året.
- Många hanterar handsprit som om den vore ofarlig och har med sig förpackningar i fickan eller väskan, men det är en mycket brandfarlig vätska. Därför är det viktigt att man hanterar handspriten med försiktighet och ser till att förpackningarna är ordentligt stängda så att innehållet inte kan läcka ut, konstaterar Karin Kjellén, teknisk handläggare vid MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Se till att spriten dunstar
För att undvika att handspriten antänds efter att du har spritat händerna ska du alltid se till att spriten hunnit dunsta helt innan du tar i något. Har du fått handsprit på kläderna måste du vara extra försiktig. Det tar nämligen längre tid för spriten att dunsta från dina kläder än från din hud, så spill på kläderna kan därför antändas under längre tid. Får du handsprit på kläderna är det därför viktigt att skölja av plagget eller plaggen med rikligt med vatten.
Om oturen skulle vara framme och det börjar brinna kan du kväva elden med en handduk, matta eller tjockt bomullsplagg eller släcka med vatten. Får du brännskador ska de kylas med vatten under lång tid för att lindra skadan.

Håll koll på barnen
Brandfarliga vätskor bör alltid förvaras oåtkomligt för barn.
- Så här i influensatider kan det vara svårt att se till att den regeln efterföljs. Handspriten måste ju stå där man tvättar händerna. Men små barn bör bara tillåtas att använda handsprit i närvaro av vuxna eftersom den är brandfarlig och dessutom oftast har dubbelt så hög alkoholhalt som det starkaste man har i barskåpet. Det finns exempel på hur barn fått i sig handsprit och blivit rejält berusade eller hur de tänt eld på handsprit under lek. Med tanke på hur mycket handsprit som hanteras i samhället är jag faktisk glad över att det inte har hänt mer olyckor än vad det har gjort, avslutar Karin Kjellén.

VICTORIA RYDERGÅRD

Mer läsning

Annons