Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så fixar du gratis semesterbostad

/

Längtar du utomlands men har begränsad reskassa? Då kanske bostadsbyte är något för dig. Inte nog med att du bor gratis. Du slipper opersonliga hotell och får uppleva andra länder och kulturer på ett helt nytt sätt.

Annons

Att byta bostad under semestern har blivit en växande trend nu under lågkonjunkturen. Bostadsbyte innebär att två familjer från olika delar av ett land eller från olika länder byter bostad under semestern. Fördelen är att man, förutom billigt boende på spännande platser i världen, får en möjlighet att lära känna landet och stället man besöker betydligt bättre än under en traditionell hotellsemester.
– På en charterresa är allt lika oavsett vilket land du reser till. Byter du bostad får du vara med om helt annorlunda upplevelser, berättar Margareta Gemfeldt, representant för Intervac i Sverige.


Intervac är en organisation som startades i Europa i början av 1950-talet av en grupp lärare som letade efter ett ekonomiskt sätt att resa internationellt. Konceptet har utvecklats sedan dess och Intervac är nu öppet för alla, oavsett yrke.
– Vi har någonstans mellan 25- 30 000 medlemmar runt om i världen och erbjuder våra tjänster i 50 länder, berättar Margareta Gemfeldt.
Det finns en mängd olika organisationer som förmedlar kontakt mellan dem som vill byta bostad under semestern. Via organisationernas hemsidor kan man se vilka bytesobjekt som finns, men annonserna är utan nödvändig kontaktinformation, så vill man göra ett bostadsbyte måste man bli medlem. Ett medlemskap brukar ligga runt tusenlappen och räcka i tolv månader.


För att få till bra byten gäller det att vara öppen för alla förslag.
– Om man är flexibel får man fler erbjudanden och kan hamna på platser man aldrig kunnat drömma om. Det är heller inget som säger att man måste byta hus mot hus eller lägenhet mot lägenhet. När det gäller bostadsbyten finns ingen milimeterrättvisa, säger Margareta Gemfeldt.


Många tycker nog att det skulle kännas obehagligt att lämna sitt hem i händerna på totala främlingar, men enligt Margareta Gemfeldt brukar det aldrig vara några problem. Försäkringsbolag tycker tvärtemot oftast att det är positivt att någon bor i ditt hem när du är på semester.
– När man gör lyckade byten får man blodad tand. Jag har hållit på med den här verksamheten i över 50 år och har själv gjort 24 byten och jag har aldrig misslyckats med ett byte, säger hon.
Hemligheten bakom ett lyckat byte är att förbereda sig noga innan man gör bytet och att vara tydlig med vad som gäller.
– Det är viktigt att man beskriver sitt eget hem ärligt och att man är tydlig med vad man erbjuder för något och vad man har för önskemål. Det gäller att inte ta saker för givet, utan att kolla upp innan bytet vad det är som gäller. Får man röka inomhus? Får man låna telefonen? Vem ska kontaktas om något går sönder? För att vara på den säkra sidan brukar jag plocka undan saker som jag är extra rädd om. Det har alltid fungerat, konstaterar Margareta Gemfeldt.


Hon rekommenderar också att man försöker lära känna familjen man ska byta med genom att mejla eller ringa.
– Ju bättre man lär känna varandra, desto lättare blir det att lösa problem som kan uppstå, säger Margareta Gemfeldt.
Hur man byter hus- eller lägenhetsnycklar med varandra är upp till var och en. Om båda parter bilar kanske man kan träffas på halva vägen. Ett annat alternativ är att lämna nycklarna till en granne eller god vän.
– Jag har varit med om olika varianter. Den mest udda var nog när familjen jag bytte med skrev att nycklarna till köksingången låg under fjärde plattan i trädgårdsgången, avslutar Margareta Gemfeldt.

Mer läsning

Annons