Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rotavdrag och hushållsarbete kan orsaka skattesmäll

/
  • Nya regler kan ge användare av rotavdraget en skattesmäll när det är dags att deklarera.

Reglerna för rotavdraget och hushållsarbete ändras den första juli. Många som planerar att använda avdragen riskerar att åka på en skattesmäll och bli återbetalningsskyldiga.

Annons

Den första juli införs fakturamodellen, som alltså gäller för både rotavdrag och hushållsarbete som utförs och betalas från och med det datumet. Fakturamodellen innebär att den som köper en avdragsgill tjänst får skatterabatten direkt på fakturan från företag som utfört jobbet. Skatterabatten betalas ut i förskott. Men om det senare visar sig i deklarationen att den summa du ska betala i skatt är lägre än skatterabatten du redan fått får du betala tillbaka mellanskillnaden. Detta kan ge många en obehaglig överraskning i form av kvarskatt.

Slutliga skatten avgör
Men hur kan det då bli så här? Jo, förenklat fungerar det så här: Skattereduktion för rotavdrag och hushållsarbete beviljas med max 50 000 kronor per år – men du får inte dra av mer i skattereduktion än du själv betalar in i slutlig skatt. Och vad den slutliga skatten blir kan vara svårt att veta i förväg. Du får heller inte dra av för husarbete som du redan fått ekonomiskt bidrag till, till exempel försäkringsersättning eller bidrag från kommunen eller staten.

Informationsträffar
Att regelverket runt fakturamodellen kan vara svårt att förstå har även Skatteverket insett. De ordnar gratis informationsträffar om rotavdragen runt om i landet i sommar. Mer information om träffarna och när det är en just i ditt område finns på deras hemsida. Där finns även utförlig information om reglerna och exempel på hur de tillämpas.

Mer läsning

Annons