Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rökförbud på balkongen kan bli verklighet

/
  • Fler rökfria miljöer skulle vara bra för vår hälsa, oavsett om vi är rökare eller inte enligt Folkhälsoinstitutet.
  • Emil Jonåker anser att det borde vara upp till krogarna själva om de vill införa ett rökförbud på sina uteserveringar. Caroline Haglund däremot, är rökare men kan ändå tänka sig ett förbud.
  • Emma Elfvendahl tycker att det skulle vara bra med ett rökförbud på uteserveringar.
  • Yvonne Ekman och Berit Andersson tycker inte att det ska införas ett rökförbud på uteserveringar.
  • Fler rökfria miljöer skulle vara bra för vår hälsa, oavsett om vi är rökare eller inte enligt Folkhälsoinstitutet.

Fler rökfria miljöer skulle vara bra för vår hälsa. Det visar forskningen och på Folkhälsoinstitutet diskuteras var eventuella rökförbud skulle göra mest nytta. Dit hör utomhusserveringar och balkonger men också hemma hos människor med hemtjänst.

Annons

Det snart fem år gamla rökförbudet på restauranger och krogar har fått flera positiva resultat enligt de undersökningar som gjorts.

– Det vi har sett är bland annat att väldigt många har slutat röka i och med det här. Vi har även sett att personalen mår betydligt bättre. De har fått lättare att andas, inte lika mycket hosta och bekymmer med ögon och hals, säger Åsa Lundquist som arbetar som projektledare på Folkhälsoinstitutet och ansvarar för Nationella tobaksuppdraget.

Hon berättar att förbudet även har minskat antalet sjukdagar samt haft en inverkan på människors attityder kring tobaksrökning. Åsa Lundquist tror att det finns fler miljöer där minskad rökning skulle få positiva effekter för människors hälsa.

– Vi tittar ju på forskning och ser att fler rökfria miljöer är något som är positivt. Andra länder har ju redan i dag infört rökförbud på uteserveringar men också på perronger. En del länder har till och med infört rökfria bilar där barn är medresenärer.

Åsa Lundquist säger det i Sverige säkert skulle vara möjligt att införa fler rökfria miljöer om politikerna valde att driva frågan.

– Om vi ser till vad undersökningar visar så skulle 73 procent av svenskarna vilja ha rökfria uteserveringar, så det är ju något som skulle kunna bli aktuellt. Men självklart måste det till ett politiskt ställningstagande.

Enligt Åsa Lundquist finns även ett flertal andra miljöer där ett rökförbud skulle kunna vara möjligt. Balkonger, busskurer, perronger och lekplatser är exempel på sådana miljöer.

– Vi vet att många har bekymmer med rökning på balkonger, säger hon och nämner att vissa kommunala bostadsbolag har valt att införa helt rökfria hyreshus.

En yrkeskategori som ofta utsätts för passiv rökning är de som arbetar inom hemtjänsten. Åsa Lundquist anser att det är ett problem att hemtjänstpersonal ofta måste vistas i miljöer med tobaksrök och att de har svårt att göra sin röst hörd i opinionssammanhang.

– Det här är ett område som bör ses över och jag tror att det skulle vara framgångsrikt eftersom de utsätts för mycket passiv rök.

Mer läsning

Annons