Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersundsbostäder har påbörjat arbetet i Torvalla

Östersundsbostäder går successivt över till lågenergilampor. 2011 beräknas arbetet vara klart och ge avsevärda besparingar.

Annons

Östersundsbostäder har påbörjat arbetet att byta ut belysningen från vanliga glödlampor till lågenergilampor utomhus och i allmänna utrymmen som tvättstugor och entréer.

– Vi har påbörjat arbetet på stora områden, mest i Torvalla. Lampor som går sönder byter vi till lågenergilampor.

Det är rätt mycket pengar som går att spara. Vi har tittat på det, och på ett område i Torvalla kommer vi spara 79000 kronor per år, säger Göran Göransson förvaltningschef på Östersundsbostäder.

Arbetet började under 2009 och tanken är att det mesta ska vara klart under 2010 resterande under 2011. Det tar lång tid, eftersom Östersundsbostäder prioriterar annat arbete så som vattenskador och branden på Körfältet.

– Arbetet pågår och intensifieras nu under 2010. Vi gör det dels på grund av kraven från EU men även av miljöskäl och ekonomiska skäl, säger Göran Göransson.

På vissa platser är det enda som behövs att byta ut en lampa men på andra platser behöver de även montera upp rörelsedetektorer så att lamporna bara lyser när folk är där vilket kräver mer tid och personal.

– Att byta lysrör kräver också mer jobb, tar mer tid och materialet är dyrare, säger Göran Göransson. Jag kan inte riktigt svara på hur lång tid det tar att byta till lågenergilampor i ett helt område det varierar beroende på hur mycket folk man sätter in och hur stort bostadsområdet är. Men ett par månader.

Mer läsning

Annons