Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya internettecken ger nya problem

/

Tiden är över för de latinska bokstävernas dominans inom internet.

Den internationella organisationen som reglerar internetanvändning har beslutat att tillåta alla världens bokstäver och tecken i webbadresser. Men nya tecken föder nya problem.

Annons

Beslutet i Seoul i Sydkorea ses som en av de mest omvälvande förändringarna i internets historia.
Omkring 1,6 miljarder internetanvändare talar och skriver språk som inte är baserat på det latinska alfabetet.
Förslaget om att ändra reglerna för domännamn väcktes redan vid ett möte i juni 2008 och antogs då. Men sedan har arbetet med att utveckla systemet dragit ut på tiden.
Nya problem
”Vi har precis gjort internet mer tillgängligt för miljoner människor i regioner som Asien, Mellanöstern och Ryssland”, uppgav organisationen Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann) enligt Reuters.
Men förändringen bjuder också på en förnämling mängd problem. Hur ska folk som bara behärskar latinsk skrift exempelvis hitta det där elektronikföretaget i Sydkorea, den ryska oppositionswebbplatsen eller den kinesiska tidningen?
Lee Dong-bum, vd på en liten sydkoreansk konsultfirma, säger till BBC att han säkert kommer att förlora en del kunder som inte längre kommer att hitta hans firma på nätet.
Internet-getto
– Mina kunder ska kunna hitta mig på sitt eget språk. Det är enda sättet om man vill få en rättvis tillgång till nätet.
Men mest tycks detta vara teknisk fråga där utvecklare av webbläsare och datorprogram väntas komma i kapp ganska snabbt.
Kritiker menar dock att den nya linjen kan komma att innebära att det uppstår språkgetton på nätet som fungerar oberoende av och utan kontakt med resten av nätet.
Andra kritiker pekar på att den mycket omdebatterade frågan om upphovsrätt blir än mer komplicerad att lösa.
Förändringen ska genomföras i etapper och man räknar med att inleda arbetet 16 november. Då blir det möjligt om att söka nya lands- och huvuddomänkoder med latinska eller andra skriftsystem. Slutmålet är att alla domäner, även den svenska.se-domänen ska vara tillgängliga med alla skriftsystem.
Första när detta skett kommer internet – World Wide Web – att kunna göra skäl för namnet.

Mer läsning

Annons