Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nostalgi och trend i ett

/
  • Färglada knoppar som kan pigga upp det tråkigaste kök eller den tristaste byrån. Knopparna kommer från Beslag Design och finns i två storlekar och flera färgkombinationer.
  • Kockums var en gång i tiden stora inom emalj.
  • En gammal reklamskylt som får nostalgins strängar att darra.
  • Emaljsiffror: Emalj är ett tåligt material som står emot hårt väder under lång tid utan att påverkas och fungerar därför bra till skyltar.
  • På nätet finns det en hel del fynd i emalj att göra.
  • Emaljgrytor, både snygga, trendiga, nostalgiframkallande och praktiska.
  • Emaljbord: Bord i emalj designat av Helena Åkesson Leander som ligger bakom företaget Skillinge emalj.

En blank hård yta med starka färger som tål väder, vind - och tiden. Ett material som kan användas till skyltar, skålar och smycken. Det är såklart emalj det handlar om.

Annons

- Det är ett härligt material som finns i en uppsjö av roliga och härliga färger, säger Katarina Berti som driver antikhandeln Annas antik&kuriosa.
- Ett barndomsminne jag har är hur man stod och tvättade sig på landet i ett tvättfat i vit emalj med blå kant, där på landet fanns det även en liten potta i emalj, berättar Katarina Berti.
För Helena Leander Åkesson som driver Skillinge emalj är relationen helt annorlunda. Det var i jakten på ett nytt arbete som Helena snubblade över en emaljverkstad som var till salu. Helena jobbade tidigare som fotograf men trivdes inte längre med det när det digitala tog över.
- Så att det blev emalj var en ren slump, faktiskt, säger Helena Leander Åkesson.
Helena köpte alltså en helt egen emaljverkstad utan att kunna något. Hon gick bredvid mannen som ägde verkstaden för att lära sig hantverket.

Plasten tog över
Emalj kan, och har genom historien, använts till mycket. Från rena bruksföremål som muggar, tallrikar och grytor till smycken eller för att skapa vackra större eller mindre ytor.
Emaljen var länge populär till sjukhusutrustning, som bäcken och skålar. Så småningom tog plasten över och emaljen kom i skymundan. På senare år har det dock börjat dyka upp emalj i inredningen igen och intresset har ökat hos både unga och gamla.

Nigella med på tåget
Det var för tre år sedan som Helena kommer över verkstaden och flyttade den till Skillinge. Brödfödan är skyltar med namn och sifferskyltar. Kreativiteten får hon utlopp för genom de andra produkterna som hon designar och utvecklar.
- Den äldre generationen är väldigt förtjusta, de som har referensen att åka pulka på gamla emaljskyltar, de är lyckligare än någon annan, säger Helena Leander Åkesson.
Men även den yngre generationen har börjat få upp ögonen för emaljen. Bland annat så har den brittiska tv-kocken Nigella Lawson designat köksredskap i emalj och Kockums emalj som länge var Sveriges största tillverkare har till och med en egen fanclub på Facebook.
- Köparna finns i alla åldergrupper, en sådan otroligt praktisk sak som sylttratt är oftast en dam i 70-75 årsåldern som köper. Erker-skålarna säljer jag ofta till unga eller de som är 50-plus. Så jag skulle påstå att det är alla åldrar som intresserar sig, inte minst de som har en nostalgisk relation till materialet, säger Katarina Berti.
Erker-skålarna har fått sitt namn från Arne Erker som verkade vid Kockums. De har en trekatig form och finns i en uppsjö av färger.

Nyheter i fokus
Helena hade, till skillnad från Katarina, innan köpet av verkstaden ingen egen relation till emaljen som material. Hon behövde något som kunde fylla vakuumet efter fotograferandet och arbetet i mörkerrum som var hennes stora passion. Jobbet skulle vara ett hantverk som gick att lära sig relativt fort, som hon kunde jobba med från Skillinge eftersom pendling inte kändes som ett alternativ och det fick heller inte ha någon miljöpåverkan.
Det som ligger Helena varmast om hjärtat är det som ligger i sin linda. Att utveckla nya produkter som vaskbänkar i emalj och emaljytor att sätta i köket, istället för det traditionella kaklet, är hennes drivkraft.
- Det är långskott men det är det som håller igång och stimulerar mig, säger hon.

Bleks aldrig
Totalt är det 15 momentet för att framställa en skylt och det tar tre dagar på grund av rent fysiska omständigheter. Plåtarna bränns tre gånger med olika lager av färg och emalj.
Det första bränningen är i 820 grader sedan bränns plåtarna i lägre temperaturer två gånger till. Bränningen ger en glasyta och den glasytan skyddar plåten mot yttre påverkan. Nackdelen med emalj är att ytbeläggning kan spricka vid stötar och stora temperaturförändringar. Spricker ytan så börjar metallen så småningom rosta .
- Fördelarna med materialet är också en nackdel, det är ett starkt material i grunden, nackdelen att det kan nackas i ytmaterialet, säger Katarina Berti.
Men så länge glasytan är hel så rostar inte plåten och färgen kan aldrig blekas, precis som när det gäller glas.
- Men tar man väl hand om emalj så kan det hålla i evig tid, säger Helena.

Maria Gunnarsson
Nyhetsbyrån NAMedia

Mer läsning

Annons