Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mycket asbest i svenska hus

Svenska byggnader innehåller fortfarande hundratusentals ton asbest, enligt Byggnads, som varnar för att kunskapen om det cancerframkallande materialet är på väg bort.

Och asbest kan vara extra farligt för den som röker.

Annons

Asbest, som kan orsaka lungcancer, har varit förbjudet i Sverige i flera decennier. Men det finns cirka 400 000 ton av materialet kvar i äldre byggnader, säger Hans Tilly, ordförande i fackförbundet Byggnads.
– Risken är också att vi får in nya material som innehåller asbest. Det har blivit populärt att diskutera import av byggmaterial för att pressa priser men vi är ju kanske inte alltid till hundra procent säkra på vad sådana material innehåller, säger Tilly.
Strikt reglerat
Han säger att många länder, exempelvis Kina, Ryssland och Kanada, inte har samma syn på byggnadsmaterialet som Sverige. Asbest är fortfarande populärt på många håll eftersom det är brandsäkert, hållfast och smidigt och har goda ljud- och värmeisolerande egenskaper.
Hanteringen av asbest är strikt reglerad i Sverige. Skyddsmask och särskilda skyddskläder är det som gäller för den som ska sanera materialet, och fiberdammet ska noggrant städas bort med hjälp av dammsugare med särskilda filter.
– Det här har fungerat ganska bra i Sverige, men problemet är att kunskapen om farligheten med asbest är på väg bort. Och de senaste sju–åtta åren har vi fått rapporter från våra medlemmar om att uppdragsgivare hittar genvägar i den strikta hanteringen som gäller här. Man tar in utländska företag som sanerar över en helg, väldigt snabbt gjort och ofta slarvigt, säger Hans Tilly.
95 000 fall
Asbest är ett av flera ämnen som klassas som cancerframkallande i yrkeslivet. Tre forskare vid Karolinska institutet varnar på Dagens Nyheters debattsida för att effekten av olika cancerogena ämnen kan förstärkas om ämnena kombineras. Detta har djurstudier pekat på, och forskarna efterlyser studier för människans räkning.
Forskarnas preliminära beräkningar pekar mot att så kallade samverkanseffekter mellan olika ämnen kan ha haft betydelse i fyra av fem yrkesrelaterade cancerfall. Gifter i cigarettrök, till exempel, kan förmodligen förstärka effekterna av exempelvis asbest.
Årligen tros drygt 95 000 européer drabbas av cancer på grund av exponering för farliga ämnen i yrket, skriver forskarna.

Mer läsning

Annons