Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljötips: Låt naturen sköta trädgården

/

Strunta i konstgödsel och kemiska produkter - det tjänar både du och din trädgård på. Rätt skött fixar naturen mycket själv i en ekologiskt trädgård och kvaliteten på grönsaker och växter blir bättre.

Annons

Att byta till ekologiskt odlande på tomten är inte speciellt svårt. Första steget är att skaffa en kompost.
- Kör inte i väg trädgårdsavfallet. Kompostera det istället så får du egen jord att ha till krukor med mera istället för att köpa, säger Karin Jansson på Förbundet organisk-biologisk odling, Fobo. Karin Jansson är redaktör på Odlaren, som är Fobos medlemstidning.
Att överlag strunta i att köpa en massa produkter är ett av Karins tips för den som vill ha en miljövänlig tomt. Använd det du redan har istället.

Gödsla med gräsklipp
Det går åt mycket fossila bränslen för att framställa konstgödsel. Konstgödsel består av kväve, fosfor och kalium, vilket ger en begränsad näring till jorden och utarmar den på sikt. Gödsla istället med äkta vara, alltså gödsel från exempelvis hästar eller kor. Det går att köpa, men många djurägare delar gärna med sig av sin gödselstack gratis. Gräsklipp och löv från den egna tomten funkar också bra som näring. Att täcka marken under växter med gräsklipp och löv ger flera positiva effekter, jorden får näring, ogräset hålls efter och du behöver inte vattna så ofta eftersom täcket håller jorden blöt längre. Naturgödsel och marktäckning gör att maskarna trivs i jorden, vilket är bra inte minst för den late.
- Maskarna ger liv i jorden och gör den mullrik. Lerjord bör man luckra, men efter några års täckodling får man så många maskar att de luckrar jorden åt en, berättar Karin Jansson.

Mångfald motverkar skadedjur
Ogräs och skadedjur angriper många med hjälp av kemiska produkter. Helt i onödan, det finns kravmärkta alternativ mot ogräs. Skadedjur går också att bekämpa utan kemikalier.
- På bladlöss kan man spruta såpavatten, säger Karin Jansson.
Det bästa sättet att bli av med skadedjur är dock att satsa på mångfald i trädgården. Genom att odla många olika växter lockas nyttodjur som äter skadedjur till tomten.
- Till exempel kryddväxter drar till sig nyttodjur, uppger Karin Jansson.
Att låta en del av trädgården bli ängstomt lockar också till sig nyttodjur som bin, nyckelpigor och fjärilar. Bin, humlor och andra pollinerare ökar din skörd. Kemiska bekämpningsmedel mot skadedjur kan döda eller skrämma bort även nyttodjur.

Skapa ett kretslopp
Ekologiskt odlade grönsaker och frukter är rika på näring och håller en hög kvalité. För att lyckas med en ekologiskt trädgård bör man så gott det går efterlikna naturens egna lagar.
- Skapa ett eget kretslopp. I ett naturligt kretslopp är det ingen som besprutar växterna, de växer ändå, säger Karin Jansson.
Hon betonar att de flesta insekter inte är farliga för dina växter, tvärtom.

ELISABETH PETTERSSON
Nyhetsbyrån NA Media

Mer läsning

Annons