Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Maten dyrare efter PRO-koll

Flera stora Ica-handlare har höjt sina priser kraftigt efter PRO:s årliga prisjämförelse som gjorde i våras, enligt Dagens Nyheter.

Ica hävdar dock att priserna sänkts.

Annons

Pensionärsorganisationens undersökning, som presenterades i somras och som omfattade drygt 1 000 butiker från olika kedjor, slog fast att priset på den utvalda varukorgen hade sjunkit med 3,6 procent jämfört med året innan. Billigaste butikskedja var Ica Maxi.
DN:s undersökning, som gjordes flera månader senare, visar dock att många stora Ica-handlare höjt priserna med mellan 5 och 20 procent efter PRO:s undersökning. Enligt DN fuskar en del handlare genom att sänka priserna när de får tips om att PRO:s frivilliga priskontrollanter är på väg för att sedan höja dem strax efteråt.
Om uppgifterna stämmer är det bedrövligt och näst intill kriminellt, säger PRO:s ombudsman Sten Boström som ansvarar för den årliga prisundersökningen.
– Men jag har inget belägg för att det förekommer och frågan är om de skulle hinna göra prisförändringarna.
Ica-handlarna i DN:s undersökning förnekar att de fuskar och Ann Carlsson, affärsområdeschef på Ica, påpekar att det är upp till varje enskild handlare att sätta priserna. Att Ica generellt höjt priserna de senaste månaderna anser hon är fel.
– Vår bild är snarast att vi sänkt priserna gentemot våra konkurrenter, säger hon till TT.
Enligt Statistiska centralbyrån har livsmedelspriserna de senaste tolv månaderna ökat med 1,6 procent.

Mer läsning

Annons