Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många faror lurar på tomten

/
  • Farligast av tomtfarorna - motorgräsklipparen. Speciellt för män, över var fjärde man som skadas har gjort sig illa på denna manick.
  • Häcksaxar och allt som går att klippa eller skära med orsakar en mängd skador varje år.
  • Stegar orsakar 20 procent av olyckorna. Allra vanligast är att stegen glider i väg eller faller rakt ut.
  • Farligast av tomtfarorna - motorgräsklipparen. Speciellt för män, över var fjärde man som skadas har gjort sig illa på denna manick.

Så här års är det många som passar på att fixa i trädgården hemma eller på torpet. Men se upp så inte dina planer på rofyllt trädgårdsarbete byts mot en tripp till akuten, varje år skadar sig ungefär 6 500 personer så illa när de arbetar i trädgården att de måste uppsöka läkare.

Annons

Enligt Myndigheten för samhällskydd och beredskap, Msb, är det något fler män än kvinnor som skadas av trädgårdsarbete. Allra flest olyckor orsakas av den farligaste maskinen av dem alla, motorgräsklipparen. Över en fjärdedel av männen och ungefär tio procent av kvinnorna som skadas gör sig illa på just gräsklipparen. En del snubblar över den dumma maskinen, andra råkar stoppa in fingrar eller tår i den. En annan typ av skador som gräsklipparen orsakar är att den sprätter upp stenar eller andra lösa föremål i ögonen på den intet ont anande stackars personen som drar runt på den.


Men gräsklipparen är inte den enda faran som lurar på tomten. Näst farligast är stegen. Cirka 20 procent av samtliga trädgårdsfixare som måste uppsöka läkare gör det efter en närkamp med detta redskap. Allra vanligast är att stegen glider i väg eller faller rakt ut från väggen den lutats emot. Se därför till att stegen lutar cirka 75 grader, står stadigt på underlaget och gärna är förankrad så den inte kan glida i sidled. Att stegen går sönder händer däremot nästan aldrig.
Andra farliga redskap är allt som går att klippa med, häcksaxar, sekatörer och alla sorters sågar orsakar mängder av skärsår. Enligt olycksstatistik är det faktiskt farligare att använda en trimmer än en röjsåg. Röjsågar orsakar inte ens en procent av olyckorna, medan sex procent skadas efter att trimmern gått till attack. Vilken möjligtvis kan bero på att fler äger en trimmer än en röjsåg, men det är nog bäst att vara lite uppmärksam på vad trimmern har för sig ändå.


Det är liksom ingen hejd på hur mycket farliga föremål det finns i en ordinarie trädgårdsägares redskapsbod. Inte ens skottkärran är säker, den står för drygt tre procent av olyckorna. Och till det tillkommer alla faror som naturen själv står för; ilskna getingar, torra kvistar som rivs eller petas i ögat, dumma insekter som bits, fästingar, brännässlor, tistlar, ormar med mera med mera. Hjälp!
Men det går att freda sig utan att du behöver gå runt på tomten inkapslad i skyddsutrustning och se ut som du just ska till att landa på månbas Alpha. Använd stabila skor eller stövlar när du klipper gräset, var extra försiktig när du klipper blött gräs för då är halkrisken större. Peta aldrig i gräsklipparen utan att stänga av den först. Använd skyddsutrustning som handskar, hörselkåpor och skyddsglasögon när det är befogat. Sunt förnuft räcker i många fall gott som skydd.


Risken att skada sig vid trädgårdsarbete är dock ingenting jämför hur farligt det kan vara att renovera inomhus. Drygt 25 000 personer måste varje år åka till akuten efter att de byggt eller reparerat något hemma. Här kan många olyckor förhindras genom att du helt enkelt läser bruksanvisningen – innan du använder maskinen. Och givetvis använder den rekommenderade skyddsutrustningen. Använd bara CE-märkta verktyg. Plocka undan efter dig så ingen snubblar eller skadar sig på annat sätt på dina grejor. Låt inte färgburkar och andra kemikalier vara framme så barn kommer åt dem, de kan som bekant stoppa vad som helst i munnen. Och använd för guds skull säkerhetslina om du ska jobba på tak eller andra höga höjder.
Puh, med tanke på hur farligt det tycks vara att stanna hemma och fixa på semestern är det nog säkrast att resa bort och ta in på hotell.

Mer läsning

Annons