Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lys upp trädgården med sunt förnuft

/

Dags att lysa upp trädgården i vintermörkret? Använd sunt förnuft och kom ihåg att även om det är vackert med ljus i vintermörkret så kan el, fukt och kyla vara en livsfarlig kombination.

Annons

Belysning som ska användas ute måste uppfylla särskilda krav för att klara av de tuffa livet utomhus. Men hur vet man egentligen att utrustningen är avsedd för just utomhusbruk?
- Det är lätt att se. Den portabla utrustningen ska vara märkt med IP och siffran 44 eller högre. Saknar produkten IP-beteckning ska du inte använda den utomhus, berättar Martin Gustafsson, inspektör på produktsäkerhet på Elsäkerhetsverket.

Som husägare är du ansvarig för att alla elinstallationer är gjorda på rätt sätt. Du har också ansvar för att produkter ansluts och används på ett säkert sätt. Ansvaret gäller även för elektriska produkter som du installerar eller placerar hemma i trädgården. Fasta installationer av utomhusbelysning får bara installeras av en behörig elektriker.
- Om du är osäker på vad du får göra själv kan du fråga om råd i butiken där du köpte produkten eller kontakta en elinstallatör, säger Martin Gustafsson.
All belysning som du använder utomhus bör vara ansluten till en jordfelsbrytare. Jordfelsbrytaren bryter snabbt strömmen och minskar risken för skador på både människor och egendom om något skulle vara fel.
- Har du ingen jordfelsbrytare i centralen kan du skaffa en portabel jordfelsbrytare för utomhusbruk, tipsar Martin Gustafsson.

För att minska risken för elolyckor ska du alltid kontrollera att julgransbelysning, självlysande tomtar eller vad nu du tänkt koppla in verkligen är avsedda för utomhusbruk. Kolla även över sladdarna och kontrollera hur kontakterna ser ut innan du ansluter produkten till elnätet.
- Vid minsta tvivel är det bättre att ta det säkra före det osäkra och gå till sin elfackhandel för att få råd, konstaterar Martin Gustafsson.
Väder och vind sliter. Därför bör du minst en gång per år se över din utomhusbelysning för att se att inte sladdar eller kontakter har skadats. Det är också viktigt att se över elektriska produkter som periodvis förvaras inomhus.
- Belysningen till utegranen var kanske hel när den användes sist, men den kan den faktiskt ha gått sönder under förvaringen. Därför är det viktigt att se över utrustningen innan den används igen, avslutar Martin Gustafsson.

Mer läsning

Annons