Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Levande ljus bakom flest bostadsbränder

/
  • Härligt härligt, men farligt farligt ... Det gäller att komma ihåg att blåsa ut ljusen.

Levande ljus är den största orsaken till bostadsbränder under årets mest branddrabbade period, julmånaden december.

Annons

– Några av bränderna orsakas av bland annat glömda spisar och fyrverkeripjäser. Men det är levande ljus som är orsaken till merparten av bostadsbränderna, säger Lars Brodin, brandingenjör på Brandskyddsföreningen.

Under hela 2008 omkom 115 personer i samband med 108 bränder. Det är en ökning jämfört med de föregående åren. Och de flesta bränder med dödlig utgång sker i våra bostäder. I fjol omkom 83 personer i bostadsbränder (40 i lägenhetsbränder och 43 i villabränder).

December är den månad som skördar flest dödsoffer i bränder. Under december i fjol omkom 15 personer i bostadsbränder. Den vanligaste orsaken till dödsbränderna var rökning och i 70 procent av de bränder som skördade dödsoffer saknades det fungerande brandvarnare.

I fjol inträffade det cirka 21 800 bostadsbränder i landet. Det är en ökning med sju procent jämfört med 2007.

Att antalet bostadsbränder ökar i december månad har sin naturliga förklaring. För att lysa upp i vintermörkret tänder vi levande ljus. Levande ljus har en hög mysfaktor. Men det är också förenat med en stor brandfara.

– Det är jättefint med levande ljus, men man får inte glömma bort att släcka dem. På morgonen kan det vara extra svårt att komma ihåg ljusen. Man tänder ljusen medan det är mörkt och när man sedan ska gå hemifrån har det hunnit ljusna. Då kan det vara svårt att se ljuslågan och då tror man kanske inte att ljuset är tänt, säger Lars Brodin.

– Om man ändå skulle glömma att släcka ljuset är det viktigt att gardera sig. Det kan man till exempel göra genom att se till att ljusstaken står på ett obrännbart material och att den inte står för nära brännbara material, gardiner till exempel, fortsätter Brodin.

I dag finns det en brandvarnare i de flesta bostäder och det är en mycket bra apparat för att skydda sig mot bränder.

– Men det är viktigt att kolla brandvarnaren då och då så att den verkligen fungerar. Och det är viktigt att se till att batterierna är fräscha, säger Lars Brodin.

Han påpekar också att det i varje bostad bör finnas en handbrandsläckare med minst sex kilo pulver samt en brandfilt som används för att kväva eld.

Mer läsning

Annons