Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lågenergilampor kan ge miljoner i vinst

/
  • Går man över till en lågenergilampa blir det mindre ökade kostnader. Det kanske är samma kostnad år ett, hemma kan det därför ta några år innan du går med vinst. När det gäller utebelysning så gör man det redan år ett, säger  energirådgivare Jimmy Anjevall.

Det går att spara hundratals kronor genom att byta till lågenergilampor men kunskaper om kostnader måste förbättras.

Annons

Bernt Almgren energirådgivare på Östersunds kommun och Jimmy Anjevall på Energikontoret jobbar med energirådgivning främst till privatpersoner och små industri. De besöker tillverkningsindustri och butiker runt om i länet och ser över behovet och informerar om rätt belysning. På gång är en informationskampanj riktad till vägbelysningsföreningar i länet. Som privatperson kan man spara hundratals kronor på att gå över till lågenergilampor

– 20 till 25 procent av hushållskassan går till el, säger Bernt Almgren. På 10 lampor kan du spara 500 kronor per år beroende på hur mycket du har det tänt.

Hur mycket pengar kommunen kan spara på att enbart använda lågenergilampor kan Bernt Almgren inte svara på.

– Det är jättemycket pengar hur mycket törs jag inte säga, men ett antal nollor, säger Bernt Almgren.

– Det är räknat från dagens elpriser men elpriserna ökar. Går man över till en lågenergilampa blir det mindre ökade kostnader. Det kanske är samma kostnad år ett, hemma kan det därför ta några år innan du går med vinst. När det gäller utebelysning så gör man det redan år ett, säger Jimmy Anjevall.

En vanlig glödlampa ger 95 procent värme och 5 procent till ljus medan en lågenergilampa ger 75 procent värme och 25 procent till ljus. Många oroar sig då för att vinsten från lågenergilampor kommer ätas upp av ökade värme kostnader.

– Aldrig, många lampor sitter i fönster och tak så den värmen går inte att tillgodoräkna och elvärme är dyrare, säger Jimmy Anjevall.

Det handlar även om att minska användandet.

– Ekonomin styr och vi måste börja använda mindre el, även om det är lågenergilampor man använder, säger Jimmy Anjevall. Idag ska det vara belysning till allt, det ska punktbelysas, det ska lysa i vitrinskåpet, det ska lysa på badrumsspegeln och så vidare.

– Vi har kollat i butiker och i vår mening är det oftast överexponerat, säger Bernt Almgren.

– Vi har varit runt till omkring tio företag och besökt butiker, en del är jätteduktiga. Men det finns fortfarande mycket att göra. Ofta är det inte tekniken det handlar om utan att man inte orkar tänka efter före, säger Jimmy Anjevall.

– Det finns en agenda där kommunen ska sänka energianvändandet med en procent per år. Utvändigt har det också energieffektiviserats men att släcka ner helt slutade lite olyckligt, säger Bernt Almgren och syftar på när Östersunds kommun beslutade att släcka ner gatubelysningen.

– Mål för att minska energiförbrukningen sker i konkurrens med annat, säger Jimmy Anjevall. Att det går att spara pengar och energi är inget nytt men det går för sakta. Kunskapen om kostnaden måste förbättras. I en affär väljer du oftast det billigaste alternativet när du egentligen tjänar mer på det dyrare. Det gäller att komma över den kostnadsbarriären.

Mer läsning

Annons