Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köparna har tröttnat på stajlade hem

/
  • Ett berg med citroner i en skål på matbordet ger ett något onaturligt intryck - satsa på blandad frukt istället. Foto: Mark Earthy/Scanpix
  • Vitt, vitt, vitt. Och så några illgröna detaljer för att
  • Visst är Kivi fin, men det finns faktiskt andra ljusstakar. Foto: Mats Andersson/Scanpix
  • Designfåtöljen Barcelona är snygg - i rätt sammanhang. Brevid furusoffan ser den däremot bortkommen ut. Foto: trend.se
  • Ta det lite lukt med doftljus och andra lukta-gott-medel, annars kan köparna tro att du försker dölja en annan, obehaglig doft. Foto: Jonas Ekströmmer/Scanpix
  • Loungegrupper i svart konstrotting slog igenom stort i somras. Men den kräver sin plats och gör sig inte hopklämd på en liten balkong. Foto: furniturebox.se
  • Jobba med punktbelysning så ljuset framhäver rätt saker. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix

Dags att sälja lyan? Gå inte i homestajlingfällan – både köpare och säljare har tröttnat på hem som fixats efter proffsinredarnas grundkoncept. De blir för sterila.

Annons

Du har säkert sett någon av dem på tv, inredningsproffsen som stajlar om hem som ska säljas. Alla spår av nuvarande ägaren tas bort och ersätts av avskalade ytor och några enstaka designmöbler. Det mesta ska vara vitt, färg får endast förekomma på textilier. Utom soffgruppen då, den ska numera vara svart.
För bara några år sedan var homestajling, eller homestaging som det också kallas, nytt och hett på bostadsmarknaden. Men nu har säljarna tröttnat uppger Mäklarinsikt, en undersökning som bygger på 1 700 fastighetsmäklares bedömningar av bostadsmarknaden.
Köparna då? undrar du. Jo, enligt Mäklarinsikt tröttnade de redan i våras.
- De stajlade hemmen blir för avskalade och ser likadana ut. De upplevs som opersonliga och sterila, säger Bessie Wedholm, kommunikationsansvarig på Mäklarsamfundet.

Men även om homestajling är ute har femomenet att fixa hemmet inför en försäljning alltid funnits och kommer att finnas kvar. Men du behöver inte lägga ut tiotusentals kronor på att anlita en inredare som gör om hela hemmet till något som påminner mer om en utställningslokal än en privatbostad. Fixa själv istället.
- Trenden går mot det mer personliga. Ersätt inte dina möbler och andra inredningsdetaljer med lånade, fortsätter Bessie Wedholm.
Det du bör tänka på inför en visning, förutom att städa givetvis, är att ta bort personliga ägodelar. Som exempelvis foton på släkten, kom-ihåg-lappar och semesterminnen.
- Det ska synas att det bor någon där, men inte vem, tipsar Bessie Wedholm.

Ta även bort möbler om det behövs, bostaden ska inte kännas övermöblerad. Rensa ut bland dina saker, hela dvd-samlingen behöver kanske inte synas. Rummen upplevs som större om det finns tomma ytor.
- Köparna ska kunna föreställa sig att det är de som bor där och möblera med sina möbler i tanken, säger Bessie Wedholm.
Har du hål i väggarna eller slitna tapeter är det bättre att investera i att spackla igen och måla om, än lägga pengarna på en stajlist som puffar kuddar. Välj en neutral, lugn färg så inte färgvalet stjäl köparnas fokus. En slipad parkett kan sälja bättre än en snygg designsoffa på ett repigt golv.
- Jag skulle lägga pengarna på att fräscha till ytorna istället för att stajla om inredningen, konstaterar Bessie Wedholm.

Mer läsning

Annons