Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kall vinter kostar tusenlappar

Över tusen kronor dyrare i månaden. En extra kall vinter blir dyrbar med rörligt elpris. Kylan driver upp både pris och konsumtion.

Annons

Elpriset har tidvis skenat flera tusen procent i spåren av den ovanligt kalla vintern samtidigt som flera kärnkraftverk stått avställda för underhåll. Riktigt så mycket dyrare blir inte elnotan. De som har rörligt elpris får sin avstämning baserat på ett genomsnitt månaden före.
Men säg att det rörliga elpriset landar 20 öre högre under januari så innebär det att en villaägare med elvärme och rörligt elpris får betala runt 1 100 kronor mer. Det högre elpriset innebär en ökad kostnad på runt 700 kronor i månaden och den högre förbrukningen när det blir kallare runt 400 kronor i månaden, enligt Bo Hesselgren, vd på Konsumenternas elrådgivningsbyrå.
Även alla de som har så kallade tillsvidareavtal kan räkna med motsvarande fördyring eftersom det priset, som redan innan är dyrare, brukar följa det rörliga priset med viss eftersläpning, enligt Hesselgren.
Hans råd är att vara aktiv, skillnaderna mellan elbolagen är stora. På bundet ettårsavtal kan det skilja uppemot 3 500 kronor om året för en villakund mellan dyraste och billigaste avtal.
– Det lönar sig att jämföra, säger Hesselgren.

Annons