Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julstäda miljövänligt med såpa och citron

/
  • Koka disktrasan en gång i veckan. Se till att alltid skölja ur den och hänga upp den på tork efter användning, så håller den sig fräsch längre, tipsar Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien och känd som en av städexperterna i teveprogrammet Rent hus.

Dags för julstädning? Passa på att städa miljövänligt med såpa, citron och diskmedel. Vi har låtit Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien och känd som en av städexperterna i teveprogrammet Rent hus, dela med sig av sina bästa tips för att du ska få hemmet skinande rent till jul.

Annons

Julstädning är ett ångestladdat begrepp för många, men det behöver faktiskt inte vara så jobbigt som det låter.
– Börja med att sätta dig ner och gör en lista över vad du tycker är viktigt att städa till jul. På julen har man oftast många gäster och mycket mat. Därför tycker jag att man ska prioritera att julstäda de rum som gästerna kommer att vara i och så köket där maten ska hanteras, säger Marie-Louise.
Röj och rensa
För att skapa ett bra första intryck gäller det att du rensar undan i hallen så att dina gäster inte möts av ett berg av skor och kläder. Det är också viktigt att du ser till att det finns tomma galgar för besökarna att hänga upp sina ytterkläder på.
– För att skapa trivsel kan du placera ut värmeljus och hänga upp en apelsin med nejlikor i. Då får du den rätta juldoften, tipsar Marie-Louise.
Under julen används köket flitigt i de allra flesta hem. Satsa därför på en ordentlig julstädning just där. Ugnen gör du enklast ren genom att blanda två delar såpa och en del vatten i en blomspruta. Spraya ugnen invändigt, vrid upp temperaturen till 100 - 150 grader och låt stå i 20 minuter. Stäng av och låt svalna. Sen är det enkelt att torka av all gammal ingrodd smuts med en fuktad svamp.
– Se bara till att skölja bort såplösningen ordentligt med rent vatten, annars kan julmaten få smak av såpa, konstaterar Marie-Louise.
Lös smuts med citronsaft
För att göra rent mikron fungerar det utmärkt med det billiga och miljövänliga alternativet citron. Häll bara saften från en citron i en skål med vatten, ställ skålen i mikron och kör på full effekt i tre minuter.
– Citronsaften ångar upp och löser smutsen. Gamla matrester lossnar lättare och citronen sprider en härlig doft, berättar Marie-Louise.
När du ändå är igång och städar i köket är det lika bra att ge kylen och frysen en omgång. Stäng av kylen och töm den. Ställ ömtåliga livsmedel i kylväskor. Tvätta sedan rent inne i kylskåpet med diskmedel och ljummet vatten.
– Glöm inte att göra rent avfrostningshålet, uppmanar Marie-Louise.
Håll koll på temperaturen
Om du har problem med dålig lukt och mögel i kylskåpet kan du göra rent med 3-procentig ättikslösning. Den får du fram genom att blanda 0,5 deciliter ättikssyra med 3,5 deciliter vatten. När kylen är ren är det bara att torka torrt och slå på strömmen.
– Under julen öppnar man kylen ofta, så sänk gärna temperaturen några grader så att den inte blir för varm, säger Marie-Louise.
I frysen hamnar matvarorna lätt huller om buller. När du ändå är igång och julstädar kan det vara smart att kolla vad du har i frysen och samtidigt passa på att frosta av den. Är det kallt ute kan du ställa maten utomhus. Annars kan du lägga den i kylväskor eller kartonger som du vadderar med tidningspapper. Stäng av frysen och ställ in bunkar eller kastruller med kokande vatten. Ställ en hink eller en plåt under som samlar upp allt smältvatten. När all is är borta är det bara att tvätta ur frysen med diskmedel och ljummet vatten. Torka torrt och sätt sedan igång frysen så att den hinner bli kall innan du stoppar in dina frysvaror igen.
– När du ändå är igång och storstädar passa gärna på att dra ut kyl och frys och dammsug bakom, tipsar Marie-Louise.
Spraya och torka av
Skåpet under diskbänken blir lätt en plats där allt möjligt stoppas in. Men handen på hjärtat – hur kul är det att öppna skåpet när det ser ofräscht ut innanför? Nej, ta dig samman och röj och rensa i skåpet. Tvätta därefter rent med såpvatten.
– Inför julen kan det vara läge att köpa nya, fräscha sopsorteringskärl och ny disktrasa och diskborste. Koka disktrasan en gång i veckan. Se till att alltid skölja ur den och hänga upp den på tork efter användning, så håller den sig fräsch längre, berättar Marie-Louise.
Badrummet kräver också en ordentlig storstädning inför julen. Gör rent väggarna genom att spraya dem med en lösning bestående av 4 delar vatten, 2 delar flytande såpa och saften från en citron.
– Det är bara att spraya och torka av, konstaterar Marie-Louise.
Rengör badkaret med citron
Har du problem med ingrodd smuts i badkaret? Dela en citron eller grapefrukt, häll på salt och gnid på badkaret. Frukten innehåller en syra som tar sig igenom smutsen och kombinationen salt och syra gör att den fungerar som en skrubborste.
Toalettstolen gör du enklast ren med diskmedel och vatten. Passa på att ta loss locket och sitsen så att du kan städa riktigt ordentligt. Glöm inte att rengöra toaborsten när du använt den färdigt. Det gör du lättast med flytande såpa.
– Toaborstarna är oftast riktiga bakteriehärdar eftersom de blir stående i sitt eget smutsvatten. Men det finns toaborstar som förvaras hängande över en skål istället för att stå i själva skålen. Satsa på att köpa en sådan nästa gång du köper ny toaborste, avslutar Marie-Louise Danielsson-Tham.

Mer läsning

Annons