Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämn kvalité men ojämnt pris på pellets

/

Svensk värmepellets håller en jämn och hög kvalité enligt ett test som Energimyndigheten gjort. Priset skiljer sig däremot åt, så där finns det pengar att tjäna.

Annons

Det är inte stora skillnader på priset på själva grundvaran.
- Nej, det är på villkoren runt omkring det förekommer stora skillnader. Ibland ingår till exempel hemkörning, ibland får konsumenten själv stå för hemfrakten, berättar Berit Carlsson som ansvarar för Energimyndighetens pelletstest.
Priset varierar även beroende på vilken volym köparen bestämmer sig för.
- Det finns en mängd olika villkor som avgör slutpriset. Konsumenten måste själv kolla upp leverantörer i sitt område för att se vem som ger bäst pris, säger Berit Carlsson.
I Sverige finns cirka 35 större pelletstillverkare, ungefär lika många mindre plus tillverkare som tar fram tillfälliga partier. De flesta levererar endast pelletsen regionalt.

Bättre än ved ur miljösynpunkt
Värmepellets görs av sågspån, bark och spill från sågverk och andra skogsindustrier. Pellets är ett biobränsle som ingår i naturens kretslopp. Det är klimatneutralt, det vill säga pellets släpper ut samma mängd koldioxid vid förbränning som trädet tog upp från luften när det växte upp.
- Pellets ger väldigt lite utsläpp, det är ett bättre alternativ än ved ur miljösynpunkt.
Alla pelletssorterna som ingick i Energimyndighetens test klarade svensk standard. Merparten klarade även Svanenmärkningens krav när det gäller utsläpp.

Innehållsdeklaration fattas
Trots det finns det ingen pellets som är Svanenmärkt.
- Jag vet inte vad det beror på. Men Svanen har även andra krav som vi inte undersökt, på hur tillverkningen går till exempelvis. Dessutom kostar det att få en produkt Svanenmärkt, tillverkarna kanske inte tycker att det är värt det, säger Berit Carlsson.
Hon tycker dock det vore bra om pelletstillverkarna lät Svanenmärka sin produkt.
- Det skulle vara en kvalitetsgaranti mot konsumenterna.
Energimyndigheten önskar att alla tillverkare satte en innehållsdeklaration på pelletsförpackningen, något som många saknar i dag. Pellets innehåller olika blandningar. Om konsumenten ställt in sin pelletspanna efter en viss blandning kan pannan fungera sämre om blandningen ändras.
- Innehållsförteckning vore ett plus. Det skulle underlätta för konsumenterna att jämföra olika pellets om det fanns, avslutar Berit Carlsson.

ELISABETH PETTERSSON
NA Media

Mer läsning

Annons