Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Islossning på villamarknaden

När vintern nu så sakteliga börjar släppa taget ökar utbudet av småhus.

Merparten av landets mäklare tror på oförändrade priser fram till i sommar.

Annons

Det är några av de viktigaste slutsatserna i Mäklarsamfundets senaste undersökning Mäklarinsikt.

Två tredjedelar av de tillfrågade mäklarna tror på oförändrade priser för småhus fram till i sommar, medan andelen mäklare som tror på stigande priser har ökat rejält till 33 procent, jämfört med den senaste mätningen i december, då 21 procent trodde på stigande priser.

Utbudet av småhus kommer öka markant under våren efter en längre tids träda. Drygt hälften av de tillfrågade mäklarna tror på en kraftig ökning av utbudet, jämfört med 30 procent i december. Förklaringen är enligt undersökningen ett uppdämt köpbehov. Småhuspriserna i Norrbotten och på Gotland väntas öka mer än rikssnittet.

Utbudet av bostadsrätter är också på väg uppåt. I likhet med småhusmarknaden har utbudet länge varit ganska litet men nu tror 51 procent av mäklarna på att fler bostadsrätter blir till salu i vår. Och det gäller i synnerhet i Västerbotten, Norrbotten och på Gotland.

Jämfört med den förra undersökningen är det nu något färre som tror på oförändrade priser för bostadsrätter eller 64 procent av de tillfrågade mäklarna. Men samtidigt har andelen mäklare som tror på stigande priser mer än fördubblats till 29 procent.

Mer läsning

Annons