Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hushåll på landet bättre på kriser

Folk på landet har ofta god beredskap att hantera kriser. Stadsbor är mer beroende av myndigheter.

Annons

Det här noterar Nicklas Guldåker, forskare vid Lunds universitet, i sin avhandling om krishantering. Allt för mycket fokus har lagts på hur beredskapen organiseras hos myndigheter och företag, anser han.
”Det är dags att flytta fokus till hur man kan stärka individer och hushåll i deras krisarbete”, förklarar han i ett pressmeddelande.
Guldåker tar stormen Gudrun som exempel. Då var det grannsamverkan, sockenråd och lokala föreningar som fick de värst drabbade att hålla ut. Inte minst spelade LRF en viktig roll, medan samhällets resurser inte räckte till.
Slutsatsen blir att vi måste bli bättre på att klara oss själva och inte lita blint på samhällsinsatser. För nya kriser och katastrofer väntar. Guldåker påminner om oväntade händelser som tsunamin, Estonias förlisning och diskotekbranden i Göteborg. Fler katastrofer kan väntas i klimatförändringarnas spår, hävdar han.
Nicklas Guldåker medverkar vid utbildningar i risk- och sårbarhetsanalys för kommuner och landsting. Bland de händelser man där går igenom finns kärnkraftsolyckor, sabotage, gängkrig på offentlig plats, gisslantagande, längre elavbrott, stopp i vattenförsörjningen och stora IT-haverier.

Mer läsning

Annons