Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Huset som smälter in och säljer som smör

/
  • Det här ladhuset från Arvesund Living står i Illstorp på Österlen, Skåne.   Foto: Arvesund Living AB
  • Gunnar Fröberg har lämnat Arvesund och i stället byggt två visningshus av ladumodell i Björnänge där han har kontor och bor när han är i Åre. Det ovanliga växthuset i bakgrunden pratar han gärna om – det är hans eget och inte till salu.  Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Det ena visningshuset är målat i falugrönt. Terassen har breda golvplankor från en lada. Typiskt för ladhusen är den opolerade, grova finishen på innerväggarna och avsaknaden av lister runt fönster och dörröppningar.
  • Arvesundsföretagets ladhus smälter perfekt in i jordbruksbygden, som här modellen Hunge i Alsen.
Foto: Arvesunds Living AB
  • Den ursprungliga Eremitkojan är inte större än att den får plats inne i en trappuppgång. Den kommer komplett med inredning – allt du behöver för ditt eremitliv.Foto: Arvesunds Living AB

När man är hemma ser det ut som en modern designad villa – när man inte är där drar man för luckorna och vips så smälter det in i jordbrukslandskapet och syns knappt. Ladhusen från Arvesund Living AB har tagit marknaden med storm.

Annons

Gunnar Fröberg är grundare och ägare till Arvesund Living AB, företaget som skapade rubriker i slutet på 1990-talet när de började bygga möbler av gammalt ladvirke.

Kulturetablissemanget gick i taket. Så fick man inte behandla det svenska kulturarvet ladorna. De skulle stå på lägdorna och förfalla, i sin egen takt.

Tio år senare kan Gunnar Fröberg se tillbaka på den tiden med ett leende. Laddebatten gav massor med gratisreklam. Och senare, när debatten lagt sig, fick företaget pris för sina byggnadsverk – av samma institution som kritiserat dem då.

Nästa bedrift var Eremitkojan, som Gunnar Fröberg och den kände möbeldesignern Mats Theselius tog fram 1999. Det var en enkel liten koja för en person, fortfarande byggd i ladvirke och inredd med allt som krävs för att leva eremitliv.

Kojan blev succé och sålde över hela världen – exempelvis kan man välja eremitkoja om man tar in på fashionabla designhotellet Furillen på Gotland, kärt tillhåll för svenska kändiseliten om sommaren.

Dessa saker gjorde Gunnar Fröberg och hans medarbetare kända och respekterade i designerkretsar, om än inte rika. Men det som verkligen satt snurr på företaget är en ny typ av boende som de lanserade i april i år: ladhuset.

– Det är ett hus eller fritidshus som ser ut som en lada när man inte är där, förklarar Fröberg, när LT:s utsända träffar honom på Björneborgsvägen i Björnänge där han nyligen byggt två visningshus av ladmodell.

Viss verksamhet pågår fortfarande i Arvesund men själv har han flyttat därifrån. I dag bor han och jobbar här när han är i Åre och inte i Stockholm.

För Björnänge har Fröberg fler planer: två ladhus ska byggas i Svedje och ett showroom är på gång i Såå. Företaget designar, säljer och projektleder, men bygger aldrig själva.

– Vi hyr in oss i andras husfabriker, säger han.

Det speciella med ladhusen är alltså deras förmåga att smälta in i landskapet – husen har luckor som skjuts för fönster och dörrar när ingen är där. Då ser det ut som vilken lada som helst. De målas i falu slamfärg – svart, rött eller grönt, snart även grått, och finns i 13 olika modeller, en del med flera våningar, andra med lider – alltså en öppen del i mitten.

Ladhus är ett känt begrepp i USA – barnhouses – men i Sverige är det nytt, berättar Fröberg.

– Det är vi som har myntat det här.

Och uppenbarligen har idén fallit i god jord även hos svenskarna. Hittills har företaget avslutat sex husprojekt på olika ställen i Sverige. Och fler lär det bli för intresset är stort – företagets katalog, som finns på internet, har laddats ner inte mindre än 8 000 gånger.

Mer läsning

Annons