Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Husägares ansvar för snöröjning

/

Snö, snö och mera snö. Vintern håller så här långt landet i ett järngrepp. Vem ansvarar för att skyffla bort snön från trottoarer och gångbanor utanför villatomter och flerfamiljshus?

Annons

En enkel fråga kan tyckas, men ack så svår att svara på. Det finns nämligen ingen enhetlig regel utan varje kommun har egna bestämmelser.
- Kommunen kan föra över ansvaret för snöröjning av trottoarer, gång- och cykelbanor utanför tomten på fastighetsägaren, säger Ulf Stenberg, jurist på Villaägarnas Riksförbund.
Det finns ingen sammanställning över hur många av landets kommuner som valt att göra så.
- Men det är förhållandevis vanligt, uppger Ulf Stenberg.
Gator och vägar som inte är kommunala snöröjs och sandas av den som är väghållare, exempelvis Vägverket eller enskilda vägsamfälligheter.


Villaägare i Östersund slipper själva skotta bort snön från gångbanor utanför tomten, det sköter kommunen. Däremot är det ägaren som ansvarar för att sanda gångbanan utanför fastigheten. I andra kommuner, som exempelvis Åre, slipper inte husägarna undan så lätt. I centrala Åre ska trottoarerna skottas och sandas av fastighetsägarna.
- Men ansvaret ligger givetvis inom rimliga gränser. Börjar det snöa på förmiddagen är inte villaägarna skyldiga att rusa hem och börja skotta på direkten, fortsätter Ulf Stenberg.
De flesta kommuner har information om vem som ansvarar för snöröjningen utanför fastigheter på sina hemsidor, det går även att ringa till respektive kommun och fråga.
All snöröjning på den enskilda tomten är ägarens ansvar.


Allt som kommer ned från taket är alltid fastighetsägarens ansvar. För många villaägare är inte det något större problem, men för dem som har fastigheter som ligger i anslutning till en trottoar är det viktigt att tänka på rasrisken. Störst är risken för snöglidning och fallande istappar när snön börjar smälta. Snö som skottas ned från tak får inte lämnas på trottoaren utan måste tas bort.
- Däremot är inte villaägare skyldiga att ta bort snö som kommunens snöröjare plogar upp på trottoarer utanför deras hus, berättar Ulf Stenberg.


Den som är ansvarig för snöröjningen av exempelvis en trottoar kan bli skadeståndsskyldig om någon halkar och skadar sig där. Men då måste skadan ha uppstått därför att den som ansvarar för snöröjningen varit oaktsam eller vårdslös, vilket kan vara svårt att bevisa. Skyltar med texter som ”Risk för halka” och ”Sandas ej” befriar inte den som ansvarar för snöröjningen från skadeståndskrav vid halkolyckor.


Snöskottning på den egna tomten eller taket räknas som en hushållsnära tjänst. Den som inte vill eller kan skotta själv kan alltså hyra någon och få skattereduktion för det. Många kommuner erbjuder även hjälp med snöskottning till ett reducerat pris för den som inte klarar av att skotta själv på grund av exempelvis sjukdom.

ELISABETH PETTERSSON
Nyhetsbyrån NA Media

Annons