Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höstens trender och färger är här

/
  • Therese Friberg, säljare på Gärdin och Persson i Östersund, har just packat upp helt nya tapeter från ­Marimekko. Tapeter i starka färger med mycket mönster. – Det som är bra nu för ­tiden är att man egentligen kan tapetsera som man vill. Det finns inget som är rätt eller fel, säger hon och håller upp tapeten Ystävät. Trenden med fondväggar håller fortfarande i sig och Therese tycker att jämtarna är duktiga på att snappa­ upp nya trender. – Det är ganska lätt att hänga med. Det finns många inredningstidningar och inredningsprogram. Många har bra koll, säger hon.
  • Träd har länge varit på tapeten. Så även i höst.
  • Mönster och starka färger. Här tapeter från Sandberg.
– Vi säljer en hel del tapeter som är lite dyrare som de här, säger Therese Friberg på Gärdin och Persson i Östersund.
  • Maria Molund jobbar som möbelsäljare på Mio i Torvalla. Hon berättar att höst ofta innebär lite ­dovare färger på möbler och tyger.
– Plommon, orange och mycket blått är det som gäller i höst, säger hon. Även möbler som ser lite slitna ut eller är gjorda av återvunnet material efterfrågas. – Det är fortfarande en del shabby chic som gäller. Det ska vara avskalat, säger Maria.
Byggbara soffor och efterfrågan på måttbeställda varor är också stort. ­Miljömedvetandet hos möbelkunderna ökar också. – Natur överlag är populärt, vi vill ta in den i hemmen. Jag tror att det hänger ihop med miljötänket, säger Maria.­
  • Barnprylar är en nyhet på Mio. Här lampan Brokiga med design av Anna Hörling och Stina Wirsén.
  • – De här skålarna är populära, säger Linda Danielsson på Cervera i Östersund och ­håller upp en glasskål från Boda Nova.Stilrent, enkelt och gärna lite retro ska porslinet vara i höst.– Det får gärna vara mycket färg också, som lila och orange, säger Linda.
  • Köksmaskinen KitchenAid är en storsäljare på Cervera i Östersund.– Trots det höga priset säljer vi väldigt många. Den är lite retro i stilen och det är populärt, säger butikssäljare Linda Danielsson.
  • – Mustiga färger kommer i höst. Lila, grönt och svart är populärt, säger Susanne ­Rydén, florist på blomsteraffären Linnean i Östersund.Plastblommor och gröna växter helt utan blommor är på väg bort. Nu ska man gärna ha blommigt i alla fönster.– Det har blivit vanligare att folk kommer för att köpa hela paket. Man beskriver vilka fönster man har, slänger det gamla och köper helt nytt, säger Susanne.Krukorna får gärna vara svarta eller ljungfärgade i höst. Men vilken blomma ska man ha om man vill ha något riktigt lättskött?– Jag brukar säga orkidé. Fler och fler upptäcker att den inte alls är svår. Den behöver bara vatten en gång i veckan. Vill man ha något riktigt svårt ska man köpa gräs som kräver vatten varannan dag, säger Susanne.
  • Lila och grönt är helt rätt i höst.

Ny årstid innebär nya trender. I höst är det plommon, svart och återvunnet som gäller i inredningsbutikerna.

Annons

Mer läsning

Annons