Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höstens trender – en resa i tid och rum

/
  • På inrednings- och designmässan Formex, berättade Svenska moderådets vd Lotta Ahlvar om vad som gäller för den som vill hänga med i det senaste. I höst och vinter ska vi ge oss ut på en resa i tid och rum.

Höstens- och vinterns tre trender går under rubrikerna returism, retreat och re-renässans.

Annons

På inrednings- och designmässan Formex, som ägde rum på Stockholmsmässan förra veckan, berättade Svenska moderådets vd Lotta Ahlvar om vad som gäller för den som vill hänga med i det senaste.

Leta vintage
Returism – som en resa i tiden, eller kanske snarare i rum och stil. I höst och vinter ska vi ge oss ut på en resa. Inredningen ska få oss att återupptäcka det långsamma resandet.
- Vi drömmer oss tillbaka till tiden då Orientexpressen var den lyxigaste resa man kunde göra. Fokus läggs på kartor och gamla skyltar, men även på secondhandfyndade reseeffekter som får fungera som fantastisk rekvisita. Leta vintage eller köp nytillverkat i vintageanda, säger Lotta Ahlvar.

Dämpade färger
I höst och vinter kommer vi att mötas av en annorlunda färgkarta, full av dämpade, neutrala färger. I returism hämtas färgerna ur inredningsdetaljer från restaurangvagnar, välanvända resväskor, hotelletiketter och stämplade biljetter. Inredningen gör en återblick mot 20-30-talet, men flörtar även med det glada 50-talet. Kristall, pärlemoreffekter, skinn och rutor är inredningsdetaljer som utmärker sig.
- När vi inreder ska vi fascineras av det exotiska med orientaliskt stuk på material och formspråk eller så ska vi drömma oss tillbaka till de klassiska gamla kurhotellen och inreda med mycket retrokänsla. Det finns också en vurm för designklassiker och möbler från det glada 50-talet, berättar Lotta Ahlvar.

Rensa bort onödigheter
Den här säsongen är det även rätt att stanna upp och tänka till. På temat retreat ska vi skala av livets onödigheter och rensa bort onödiga prylar. Tänk enkelhet, kyskt vita detaljer och rejält hantverk.
- Våra hem ska inredas minimalistiskt med en dragning mot det religiösa. Det är ljusa grå och vita färgtoner understrukna av milda och rogivande blå och rosa accenter. Materialen som gäller är gedigna material som filt och vadmal, konstaterar Lotta Ahlvar.

Spännande säsong
Efter år av larm om sinande naturresurser börjar vi i höst ana en rejäl kursändring i inredningen. Vi går mot en re-renässans.
- Ny teknik kombineras med gammal klokskap. Det kommer att märkas en tydlig ironi i inredningen där man friskt lånar formspråk, tar ett kliv tillbaka och tänker lite annorlunda. Många produkter får en nytändning genom nya mönster, färger eller användningsområden, berättar Lotta Ahlvar.
Re-renässansen har inslag av både metall och betong, men har till största delen en sober färgpalett.
- Det här kommer att bli en verkligt spännande säsong som både blickar bakåt och framåt i tiden, avslutar Lotta Ahlvar.

Annons