Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Hösten är en underskattad planteringsperiod”

/

Snart är vintern här och det är dags att förbereda alla växter i trädgården för kylan. Beskära, gödsla, plantera lökar. Men känn ingen stress – enligt Sven Björkebaum på Växtvaruhuset i Östersund sköter naturen det mesta själv.

Annons

Det är inte så lätt att veta vad som ska göras i trädgården när hösten kommer. Ett vanligt fel många gör är att börja för tidigt.
– En vanlig missuppfattning är att hösten börjar redan i september, men ur botanisk synvinkel börjar den först i oktober, säger Sven Björkebaum.
Det innebär att det är klokt att göra eventuella beskärningar betydligt senare än man tror.
– Många beskär redan i september men det är årets sämsta tidpunkt. Växterna är mitt inne i en avmognadsprocess inför vintern och kvittot på att den processen är klar är att växten fäller sina löv. Klipper man före det så avbryter man växtens naturliga anpassning till kylan, säger Sven.
Två växter som är väldigt sena i sin avmognadsprocess är rosor och ölandstok.
– Vänta tills den fäller bladen och om växten inte fäller innan snön kommer vänta med att beskära till våren, säger Sven.
De flesta växter som är härdiga för vår klimatzon klarar vintern alldeles utmärkt utan åtgärder, men för den som experimenterat lite och planterat en växt som är på klimatgränsen kan det vara bra att ge den lite extra omsorg före vintern.
– Då kan det vara bra att kupa upp jorden lite mot stammen för att skydda rötterna, som en extra försäkring om det blir en hård vinter, säger Sven.
Att täcka över känsliga växter, som rabattrosor eller rhododendron, kan också vara bra. Som täckmaterial fungerar det som finns i naturen allra bäst.
– Täck med löv och sedan granris på det. Det ger bättre isolering än vävar och annat som du kan köpa, säger Sven.
Ett tydligt trendbrott i sommar har varit det ökade intresset för att odla sådant som går att äta.
– Tidigare var det mycket fokus på blommor, men det har tvärvänt i år. Många har kommit på att man med frukt och bär förenar nöje med nytta, säger Sven.
Hur ska man ta hand om sitt äppelträd?
– Många tror att man får mer frukt om man beskär, men det är helt fel. Man beskär av andra anledningar – till exempel för formen eller för att få en snabbare mognad. Ofta gör man mer skada än nytta om man inte vet hur man ska göra. Min upplevelse är att många beskär för mycket och felaktigt. Vill du ändå sätta dig in i ämnet så köp en bra handbok.
Ett bra hösttips för den som har kompost är att ta hand om det nu:
– Du kan med fördel sprida ut din kompost nu. Kompostjorden påverkar i första hand strukturen på jorden, inte så mycket näringen, säger Sven.
Till sist bör du inte glömma att hösten är en utmärkt tid för att plantera.
– Det är en underskattad planteringsperiod. Många är ju dessutom mer stressade på våren med allt som ska hinnas med då, så varför inte passa på att ägna hösten åt plantering. Särskilt oktober är en fantastisk planteringsmånad. Mycket går att plantera med fullgott resultat dagen innan det blir permanent vinter, säger Sven.
– Sedan är det givetvis på hösten du ska sätta lökar som tulpaner och påskliljor. Det går bra att göra under september och oktober.

Mer läsning

Annons