Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hantverkare ogillar nya rot-regler

De nya regler för rot-avdraget som träder i kraft vid halvårsskiftet är så impopulära bland hantverkare att de riskerar tacka nej till sådan uppdrag, varnar flera branschorgan.

Annons

I så fall blir de kunder som tänkt sig nya tapeter, ett lagat tak eller tätare fönster tvungna att hitta andra villiga företag, eller annars bli utan möjlighet att göra avdrag för sina renoveringar.
De regler som gäller i dag, att husägare i efterhand får dra av halva arbetskostnaden i deklarationen, försvinner nämligen den 1 juli. I stället ska köparna av hantverkstjänster bara betala hälften av arbetskostnaden direkt till hantverkaren.
Svår konstruktion
Det blir därefter företagets sak att på särskild blankett söka pengar hos Skatteverket – pengar som inte betalas ut om kunden redan visar sig ha utnyttjat avdraget fullt ut.
Risken kan vara stor för ett litet hantverksföretag, eftersom avdragsmöjligheterna ökats till 100 000 per husägare och år.
– Hela konstruktionen är svår, och frågan är om det här ens skapar ökad sysselsättning, säger Gitte Leger, vd för Plåtslageriernas riksförbund.
I ett brev till finansminister Anders Borg (M), tillsammans med Byggnads, VVS-Företagen och Glasbranschföreningen, skriver Leger att ”förslaget är så illa utformat att många entreprenörer i dagsläget drar sig från att åta sig dessa uppdrag”.
Organisationerna tycker att regeringens löften om enklare regler för företagen klingar ihåligt, och anser dessutom att avdraget borde omfatta flerfamiljshus. Enbart omkring 10 procent av byggnadshantverkares arbetstid ägnas i privatbostäder, medan en upprustning i miljonprogrammet skulle kunnat ge 68 000 årsarbeten under tio år.
– I hyreshus och bostadsrättsföreningar finns ett stort renoveringsbehov. Det här hade exempelvis varit en chans att kickstarta energieffektiviseringen i svenska bostäder, säger Leger.
Nytt för Skatteverket
Staffan Renström, skattejurist hos Byggindustrierna, är också kritisk.
– Den här fakturametoden är inte någon lyckad modell. Den kan få effekten att hantverkare bli mindre benägna att utföra rot-arbeten, säger han.
Också Skatteverket har kritiska synpunkter.
– Modellen är bra för kunden, men jag förstår att det skapar oro i företagen, säger Pia Blank Thörnroos, vid verkets rättsavdelning.
Skatteverket håller nu i hög fart på att ta fram ett helt nytt system för att hantera utbetalningarna, en syssla som skiljer sig stort från den normala på verket.
– Vi lovar att betala pengarna inom tio dagar, och ska från i höst skapa en möjlighet att ansöka elektroniskt, säger Blank Thörnroos.

Mer läsning

Annons