Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grillen duger till handvärmare

/
  • För att mäta grilltiden placerades två korvar, utrustade med värmemätare, på grillgallret. När temperaturen i korven uppgick till cirka 60 grader togs de av grillen.Foto: Martin Hansson

Engångsgrillar är inget för flintastekar och feta biffar, visar Testfaktas test . Grillen Gastro duger mest som handvärmare. Jag skulle undvika att grilla hamburgare och kyckling med ben på en sådan grill, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket

Annons

Grillning tillhör svenskarnas stora sommarnöjen. En liten engångsvariant är enkel att ta med på stranden eller i parken, och behöver inte kosta mer än ett par tior. Men för den som vill grilla kött till hela familjen är det inte världens bästa redskap. Det visar ett test som Testfakta låtit SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut göra. Av åtta inköpta grillar var det egentligen bara en som hade en tillräckligt hög och jämn temperatur för annat än korv och tunna grillspett. Åtminstone om flera personer tänkt äta samtidigt.

Några får upp en okej temperatur på delar av grillen, medan det är dåligt fart på andra delar. Och ett par lyckas hålla en hög temperatur ett tag för att sedan sjunka ganska snabbt. Då är det inte kul att vara grillmästare, säger Joachim Schmid på SP.

Sen har vi ett par grillar som mest duger till att värma korv på.

Enligt den internationella standard som finns för engångsgrillar ska de klara att hålla en cooking-temperature under 45 minuter. Vad denna temperatur är finns inte definierat i standarden, men slår man i olika kokböcker kan man konstatera att den bör ligga någonstans mellan 150 och 250 grader. För att testa hur effektiva engångsgrillarna är, mätte laboratoriet värmen på fem punkter på ovansidan av gallret. Temperaturen loggades under hela grilltiden och resulterade i mer eller mindre avslöjande kurvor. I betyget togs även hänsyn till temperaturfördelning ju jämnare desto bättre.

Testvinnaren Lidl gav en hög värme över hela grillen och höll en medeltemperatur på 145 grader. Därefter var det ett stort hopp ner till fyra grillar med en medeltemperatur kring 100 grader. Klart sämst var Gastro som säljs av Coop och OKQ8. Här låg medeltemperaturen på mycket låga 64 grader och grillen kom aldrig över 130 grader någonstans på gallret.

Det kan man inte kalla för en grill. Möjligtvis duger den till att värma händerna på en kylig sommarkväll, säger grillexperten Mikael Grönlund som driver sajten grillguiden.se.

Enligt honom är det egentligen bara grillen från Lidl som duger att grilla riktiga köttbitar på.

För att få en frasig och god yta måste värmen vara minst 145 grader. Om du bara har hundra grader på grillen handlar det mer om barbecue. Och då ska den ligga på i flera timmar under lock för att bli god. Så länge tror jag knappast en engångsgrill håller, säger han.

Men det är inte bara smaken som kräver en viss värme. Kött kan innehålla farliga bakterier som dör först vid 70 grader.

– 64 grader låter väldigt lågt. Jag skulle undvika att grilla hamburgare och kyckling med ben på en sådan grill. Korv, som redan är värmebehandlad, är däremot ingen fara. Den kan man äta rå, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Nu kanske just korv är det första man tänker på med en engångsgrill. Och till det duger de flesta av grillarna i testet. Laboratoriet placerade två riktiga korvar, utrustade med värmemätare, mitt på grillgallret. När korvarnas inre temperatur uppgick till cirka 45 grader vändes de, och när temperaturen i korven uppgick till cirka 60 grader togs de av grillen. Det noterades hur lång tid detta tog samt om korven blev bränd eller smutsig.

De flesta korvarna var färdiga efter dryga tio minuter. Men Gastro och Ica tog 38 respektive 31 minuter. Det är lång tid för att värma ett par korvar, säger Joachim Schmid på SP.

Korvarna på två av grillarna, Landmann och Jula, fick en svartare färg än önskat.

Gallret på Landmann-grillen ligger för nära kolet vilket gör att korven får kontakt. Även på Jula-grillen kommer grillprodukterna lätt i kontakt med kolet eftersom detta ligger i en påse och lätt ställer sig på högkant, säger Joachim Schmid.

Mer läsning

Annons