Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fynda på sommarens auktioner

/
  • De bästa auktionsfynden görs först och sist. I början på auktionen har folk inte blivit varma i kläderna och kommit igång med budgivningen. I slutet på auktionen har många tröttnat och åkt hem.

Att gå på auktion är sommarens folkfest. Den som är påläst och väl förberedd kan fortfarande fynda, även om det blivit betydligt svårare än förut.

Annons

Vilka auktioner som är på gång hittar du i din lokaltidning. Kan du tänka dig att åka en bit hemifrån finns det flera sajter på nätet som har auktionskalendrar för hela landet.
För att göra de riktiga auktionsfynden gäller det att komma i tid. Innan auktionen börjar är det visning av de saker som ska ropas ut. Visningen börjar oftast en timme innan själva auktionen. Då kan du i lugn och ro studera vilka saker som ska auktioneras ut.
-Hittar du något som du blir intresserad av, försök då att ta reda på så mycket som möjligt om föremålet. Vrid och vänd på det, kolla om det finns några synliga skador eller om något är lagat. Det gäller att du vet vad du ropar på. Som köpare har du undersökningsplikt, säger Louise Kagger på Stockholms Auktionsverk.
På auktion säljs saker i befintligt skick. Det är bara om auktionsförrättaren påstått något som inte stämmer som du har rätt att reklamera det du ropat in.


Husgeråd och stora, tunga möbler säljs ofta väldigt, väldigt billigt. Är du på väg att flytta hemifrån eller behöver saker till sommarstugan kan du göra riktiga fynd. Tumstock och en lapp med måtten hemifrån är bra att ha med sig om man letar efter något speciellt. Då behöver du inte risker att ropa in en soffa som du sedan inte får plats med där hemma. Stora, tunga möbler är oftast billiga att ropa in på auktion eftersom de är svåra att frakta. Ta med släpkärra så är du rustad för att göra riktiga klipp.
-Tänk bara på att stoppade möbler kan bli väldigt dyra att klä om. Exempelvis nyrokokomöbler går att fynda för nästan ingenting, men de är väldigt svåra och dyra att klä om. Det kan vara bra att ta med i beräkningen, säger Louise Kagger.


Det kan vara smart att redan vid visningen bestämma sig för vad man ska bjuda på och hur mycket man är beredd att betala. Det är nämligen lätt att ryckas med av en intensiv budgivning och plötsligt får du kanske betala ett högre pris än vad du har tänkt dig. Bli inte fartblind. Allt är faktiskt inte billigt på auktion.
-Dessutom kan det tillkomma avgifter som inropsavgift och slagavgift. Hos oss på Stockholms Auktionsverk tillkommer 20 procent på det klubbade beloppet plus 40 kronor per auktionspost, berättar Louise Kagger.
På enkla sommarauktioner är det dock oftast helt fritt från avgifter, men kolla upp det i förväg, så slipper du obehagliga överraskningar.


Gör en budget och bjud bara på saker du verkligen vill ha. Bjud rejält, då gör du det svårare för motparten att bjuda över. Budgivningen är bindande. På enkla bond- och sommarauktioner är det oftast kontant betalning som gäller. Dessutom brukar man vara tvungen att hämta det man ropat in direkt. Auktionsfirman har normalt sett inget ansvar att förvara varan efter det att du har köpt den. Hör efter med den aktuella auktionsfirman så att du vet vad som gäller.

Tydliga trender
Auktionsbesökarna är betydligt mer medvetna idag än tidigare och det märks tydligt vad som är inne eller inte.
-Det som är inne är svårt att fynda. Formgivaren Stig Lindberg är exempelvis väldigt populär just nu. Tidigare var det han formgivit partivara. Idag säljs föremålen styckvis och har stigit rejält i pris. Likadant är det med månskenslamporna från sent 1800-tal. De gick tidigare för några hundralappar. Nu får man betala ett par tusenlappar, konstaterar Louise Kagger.
På väg upp i pris är Bertoias Diamond chair.
-Stolarna gick tidigare för nästan ingenting, men nu har priserna börjat att stiga rejält, berättar Louise Kagger.


Är du riktigt sugen på att fynda kan det vara en bra idé att besöka auktioner både i storstäder och på landsbygden.
-På vissa föremål kan det faktiskt finnas stora prisskillnader mellan stad och land. Besök några auktioner så lär du dig snart hur mycket olika saker kostar, tipsar Louise Kagger.
De bästa fynden görs nästan alltid först och sist. I början på auktionen har folk inte blivit varma i kläderna och kommit igång med budgivningen. I slutet på auktionen har många istället tröttnat och åkt hem.

Mer läsning

Annons