Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förslag försvårar lagfartskapning

Alla husägare är oskyddade mot lagfartskapare. Bedragare kan enkelt överta lagfarter på fastigheter de inte äger för att sedan ta lån. Dessbättre är problemet sällsynt men för de som drabbas är det mycket bekymmersamt.

Annons

Mellan en och sex personer drabbas årligen. Det är inte så många kan tyckas men med tanke på hur lätt det är för en oärlig människa att ta över en lagfart är det skrämmande. Därför har röster höjts för att få till ett bättre skydd.
Lantmäteriet har lämnat ett förslag till regeringen. Förslaget går ut på att överlåtaren blir underrättad om att lagfart beviljats för en annan person.
Kaparna riktar oftast in sig på fastigheter där ägarna inte är bosatta, alltså fritidsfastigheter, med ett högt marknadsvärde och som är lågt belånade. Enligt statistiken är det vanligt att äldre personer drabbas.

Offentliga uppgifter
Alla uppgifter som behövs för att kapa ett hus är offentliga: fastighetens beteckning, ägarens namn och standardköpehandlingar. Kaparen skriver under med sitt riktiga namn och personnummer eftersom hela vitsen med att ta över lagfarten är för att ta lån med fastigheten som säkerhet för att få loss kontanter.
Det är svårt att upptäcka om en lagfart har kapats men med Lantmäteriets förslag skulle överlåtare automatiskt bli underrättade.
-En del tycker att förslaget är lamt, men det är ett fenomen som finns i hela Europa och det är svårt att skydda sig mot sån här brottslighet, säger Bengt Kjellson, direktör för inskrivning, Lantmäteriet.
Han tror att det blir ointressant att kapa lagfarter om den enkla rutinändringen införs. Den rätte ägaren får snabbt kännedom om kapningen och brottslingen får svårare att utnyttja lagfarten.

Förfalskningar
I Frankrike har en annan modell prövats. Där måste båda parter vara med när dokumenten undertecknas men det har inte hindrat att kapningar sker. I stället använder brottslingarna förfalskade legitimationer och testamenten för att komma över lagfarter. Därför tror Bengt Kjellson att förslaget som lagts fram räcker.
Tills vidare kan husägare inte göra mycket för att skydda sig men man kan kontrollera om lagfarten har hamnat i orätta händer. Det kan göras på Lantmäteriets hemsida.
Om fastigheten är intecknad blir den mindre intressant för brottslingar.
-Då kan man känna sig lugnare. Man behöver inte använda inteckningarna, men det kan kaparna inte se, tipsar Bengt Kjellson.

Fotnot. Hittills har alla som drabbats fått tillbaka lagfarten, antingen genom besvär över lagfartsbeslutet eller att gå till domstol. Staten har dessutom tagit på sig ansvar att ersätta drabbade personer.


Mer läsning

Annons