Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Floristens bästa blomgåvor

/
  • Stefan Johansson, florist.
  • Till hjärtevännen: De röda rosorna heter Passion och matchas av lilja, gerbera, santini, aspedistra, läderblad och plum. Till detta vita mikadopinnar. Pris: 250 kronor.
  • Svart kruka, svarta stenar och svarta spröt inramar garderobsblomman. Zamioculcas zamiifolia är det botaniska namnet för denna växt, som härstammar från Zanzibar. Pris: cirka 200 kronor.
  • Till den goda grannen: Samplanteringen med fredskalla och taklök uppiffad med marmorkross och en blank kula. Båda växterna är tåliga och kan planteras isär om man så vill. Pris: 150-200 kronor.
  • Till hjärtevännen: De röda rosorna heter Passion och matchas av lilja, gerbera, santini, aspedistra, läderblad och plum. Till detta vita mikadopinnar. Pris: 250 kronor.
  • Till chefen: Att ge bort en orkidé är alltid status. Den vill stå ljust, men inte i sol. I en transparent kruka får rötterna ljus. Här står hela växten i en elegant vaskruka. Pris: från 195-500 kronor.
  • tt ta med till adventsfikat: En enkel vit hyacint i vit kruka med silverkant. Traditionell mossa och en glittrig silverkula. Ungefär 75 kronor.

En bukett, en hyacint och några vintertåliga krukväxter. Det väljer floristen Stefan Johansson ut när vi ber honom om förslag på blommor att ge bort i present.

Annons

Slutet av november är en brytningstid. Vi går in i mörkret för att i december explodera i stjärnor, ljus och glitter. Strax före julgruppernas intåg dominerar vitblommande växter i floristen Stefan Johanssons butik.
- Trenderna från förra året, med vitt och silver är kvar, kanske blandar vi upp mer med naturmaterial, säger han.
Alla hans val blommar också i vitt – utom de röda rosorna.

Till hjärtevännen som du snart hoppas få flytta ihop med.
- Det blir en bukett med rosor i rött där det röda står för kärlek, förhoppning och förväntan. Blanda med några vita blommor, det lättar upp. Och vitt står ju för oskuld, säger Stefan Johansson.
Han föreslår att buketten levereras i en presentförpackning, det förhöjer känslan att man kostat på mottagaren. En större bukett kan man få för 200-300 kronor, inklusive presentförpackning.

Till chefen, som du vill stå på god fot med. Snart är det löneförhandling.
- Välj något stilrent och traditionellt om du vill göra ett gott intryck, det ska inte vara för trendigt. En orkidé, gärna vit. Det gillar chefen om hon är kvinna, eller chefens fru.

Till faster på äldreboendet. Det får inte lukta för starkt.
- Azalean är populär i den generationen. Den har förresten fått en renässans och jag skulle gärna ge en sådan till ungdomar också. Ur allergisynpunkt är den också bra på ett ställe där det bor många.
Azalean behöver pysslas om och vattnas varje dag, vilket kan vara roligt för faster. Orkar hon inte får vi hoppas att personalen har tid. Annars kan man välja en tjockbladig växt, en succulent är tålig för torka.

Till den goda grannen som tog hand om katt, post och blomvattning när du var på höstsemester.
- Här ska man inte överdimensionera. Planteringen med fredskalla och taklök kan stå på bordet i vardagsrummet.
Bräken eller murgröna är alternativ som också blir också fina tillsammans med taklöken.

Till sonen som just flyttat till egen lya.
- Jag föreslår något tåligt, han kanske är mycket ute med kompisar. Zamioculcas zamiifolia, garderobsblomman är så tålig att man nästan kan ställa in den i garderoben. Vatten behöver den bara några gånger i månaden.
Garderobsblomman härstammar från Zanzibar utanför Afrikas kust.

Vad ger du själv bort, till exempel om du blir bjuden till någon på adventsfika?
- Jag tycker om det enkla, rena, säger Stefan Johansson och plockar fram en hyacint i en vit kruka med silverkant.
Några överdådiga gåvor till ett sådant sammanhang tror han inte på.
- Folk är medvetna om att saker kostar idag, och det är ju tanken som räknas.

Annica Brenander
Nyhetsbyrån NA Media

namedia@na.se

Mer läsning

Annons