Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre barn berörs av vräkningar i Jämtland

Sju barn i Jämtlands län berördes av vräkningar från bostad under 2009. Det är en minskning jämfört med året innan då tio barn berördes av vräkningar.

Annons

Enligt färsk statistik från Kronofogden berördes totalt 618 barn i landet av vräkningar i fjol. Det är cirka 100 färre jämfört med 2008. Minskningen är 14 procent.

- Det är glädjande att se att antalet barn som berörs av vräkningar minskar, säger Karin Berglöf Hedar, biträdande indrivningschef på Kronofogden, i ett pressmeddelande.

Regeringen har utarbetat en strategi mot hemlöshet och bland annat riktat fokus på att barn inte ska drabbas. Det anses vara en orsak till minskningen.

Men även om färre barn berörts av vräkningar det senaste året så har det totala antalet vräkningar ökat under 2009. Ökningen är dock marginell. 2008 genomfördes 3 004 vräkningar i landet. I fjol var siffran 3 040.

Av de barn som berördes av vräkningar i Jämtland i fjol fanns fem i Östersund samt ett i Bräcke och ett i Härjedalen. I övriga kommuner drabbades inga barn av vräkning under fjolåret.

Kronofogdens definition av barn som berörs av vräkning grundar sig på hur det beskrivs i utredningen ”Vräkning och hemlöshet drabbar också barn”. En barnfamilj utgörs av ensamstående eller sammanboende föräldrar med minderåriga barn som bor tillsammans, vilket även inkluderar barn som bor växelvis, liksom umgängesbarn som bor med sin förälder minst 30 dagar per år.

Anledningen till att människor vräks från sina hem är ofta missbruk och andra tragiska omständigheter.

Mer läsning

Annons