Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett lärorikt nöje att mata fåglar

/
  • Fröautomat av metall i två olika modeller – en triangel att hänga upp och en oval att sätta på stolpe. Triangeln kostar 220 kronor och ovalen 265 + 52 kronor för stolpen.
  • Ny för vintern är denna tornmatare som finns i många färger. 295 kronor.
  • Fyll glasbehållaren med upp till 2,5 liter fågelmat som rinner fram eftersom fåglarna äter. Stålstativet att trycka ner i marken ingår. 999 kronor.
  • Montera den munblåsta glaskulan på en gren eller under en takbalk och fyll med valfri fågelmat. Den är cirka 23 centimeter i diameter och kostar 339 kronor.
  • Spetsa en talgboll eller ett äpple och fågelmaten är serverad i denna skapelse av zink och trä. Priset är 99 kronor.
  • Domherren är en välkommen gäst vid fröautomaten.
  • En stilren och enkel kub tillverkad av trä. Den kostar 159 kronor.

Pigga små färgklickar som virvlar runt utanför fönstret i snöyran, avlösande varandra vid fågelbordet - det vill vi gärna se.

Annons

Men att småfåglarna skulle dö ut om vi inte matade dem vintertid är en myt.
- De är vana att äta där det finns mat och sedan flytta till något annat ställe, säger Lars Lindell, ordförande för Sveriges ornitologiska förening, SOF.
Därför vill han inte ställa upp så många regler för hur och när man ska mata fåglarna.
- Man kan göra det som man är road av, det handlar om ens eget nöje plus att man kan lära sig mycket om fåglar, säger han.

Vilken mat är bra för småfåglarna?
- Den ska vara så näringsrik och fet som möjligt. På den vegetabiliska sidan är solrosfrö bra. Hampfrö är ofta dyrare. Att mixa de två är den bästa blandningen för mesar och grönfink. Sedan kan man man bygga på och locka nya arter. Gulsparven tycker om havre och nötter lockar nötskrikor och nötväckor. Brödsmulor är bra till gråsparv och pilfink.

Animalisk föda, ska de ha sådan?
- Talgbollar är bra, de innehåller mycket ren energi och lockar talgoxe, blåmes, entita, talltita och kanske den större hackspetten. Korvbitar lockar kråkor, skator, kajor och nötskrikor. Men man ska vara försiktig med matavfall så att man inte får råttor.

Kan man mata fåglar på balkongen?
- Ja, i mindre skala, det beror på grannar och regler. En talgboll är bättre än ingenting och ger litet liv åt balkongen. En annan lösning är att hänga ut fågelmaten en bit bort, till exempel om man har utsikt mot en park.

Ska man mata på samma sätt i landets olika klimatzoner?
- Ja, men det blir förstås mer intensivt kring matbordet ju kallare det är.

Har vår vana att lägga ut mat till fåglarna påverkat dem?
- Man tror att blåmes och grönfink har spridit sig längre norrut eftersom matningen har hjälp dem att klara sig.


Annica Brenander
Nyhetsbyrån NA Media

Mer läsning

Annons