Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elda varsamt – undvik att få farlig soteld

Nu när vinterkylan slagit till vill många ha extra värme genom att elda mer ved. Men om man eldar hårt finns det stor risk för bränder orsakade av soteldar.

Annons

– Elda väldigt försiktig och använd absolut inte tändvätska eller andra eldfängda vätskor, säger Rune Daniels, sotarmästare och chef för räddningstjänsten i Rättviks kommun.

Veden ska vara kluven och torr och anpassad till eldstadens storlek. Torra stickor, näver och braständare bör användas för att få fyr på brasan.

– Låt brasan brinna ut innan du lägger på ny ved, säger Rune Daniels.

Att slarva med fuktig ved och pyr-elda kan vara förenat med stor fara. Det kan skapa rök med tjära som kondenserar i eldstaden och skorstenen.

Om tjäran antänds brinner den i ett snabbt och våldsamt förlopp – så kallad soteld.

Det mullar och sprakar när sotelden brakar loss i eldstaden. Grå eller svart rök stiger i luften, gnistor och lågor kan slå upp flera meter över huset.

Den brutala hettan kan orsaka sprickor i skorstenen och det finns risk för att brännbara byggnads- delar fattar eld.

– Normalt ska temperaturen i skorstenen vara 200–300 grader, med soteld kan den komma upp i över 1 000 grader, förklarar Rune Daniels som påpekar att soteld sällan får allvarliga konsekvenser eftersom skorstenar i regel tål höga temperaturer.

Mer läsning

Annons