Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurhudar, rya och träd hett inredningsmode

/
  • På entrétorget fanns utställningen Återbruk som inredaren Daniel Bergman gjort. Äpplena lockade både stora och små.
  • Lars Kjerstadius från Cuero visar hur man bäst sitter i Fladdermusen. Fåtöljen som är klädd i lammskinn kostar 3 995 kronor och ska börja säljas av Svenska hem.
  • Underbart fluffig kudde gjord av strutsfjädrar. Men smakar det så kostar det, kudden kostar hela 1 870 kronor hos c/o Home.
  • Päls, både äkta och fusk, kommer stort. Den här lampskärmen kommer från Kamelo.
  • Trendspanaren och inredaren Elisabeth Lejon föreläste på temat Trend 2009.
  • Länsstol med klädsel av fårskinn från svenska Norrgavel, vars möbler är Svanenmärkta. I det här utförandet kostar stolen cirka 17 800 kronor.
  • Erik Björks klädhängare Majoren ingår i projektet Ny svensk slöjd som blandar ett nutida formspråk med traditionella slöjdtekniker.
  • Ryamattan har gjort comeback på bred front. På mässan fanns en mängd ryor i olika storlekar, former och färger.
  • Koskinn och djurhudar är helrätt för den som vill inreda sitt hem trendigt i vinter.

Vill du vara först med de senaste inredningstrenderna? Då ska du slänga en djurhud över soffan, lägga en ryamatta på golvet och ställa ett träd i ditt hem. Det visar en trendspaning från inredningsmässan Hem 2008 i Älvsjö i Stockholm.

Annons

Temat för mässan som pågick den nionde till tolfte oktober var ”grönt är skönt”. Att miljötänkande och återbruk av gamla produkter är på frammarsch inom möbelindustrin och heminredning märktes tydligt på mässan. Många av formgivarna hade hämtat inspiration från naturen. En rundvandring bland utställarna visade att djurhudar, ryamattor och träd kommer stort. Men man behöver inte släpa in ett riktigt träd i hemmet, det går lika bra med produkter vars form inspirerats av den äkta varan. Små prydnadsträd att hänga smycken på, fototapeter med träd som motiv eller sittpallar som hämtat formen från stubbar är några exempel. En lurvig grön ryamatta som mest påminner om en vildvuxen gräsmatta ett annat. Eller varför inte en hybrid som Erik Björks klädhängare Majoren, där botten är gjord av stål och överdelen av ett riktigt träd.

Mode är som smågodis
Något allenarådande inredningsmode för nästa år finns dock inte. I dag inspireras vi från flera håll - mode, resor, musik och media är några ingredienser som påverkar vår smak. Och det är främst den personliga smaken som ska råda enligt experterna.
- Numera är smak som smågodis. Förr fanns det bara färdiga påsar, i dag kan vi själva välja och plocka ihop våra personliga favoriter, sade trendspanaren och inredaren Elisabeth Lejon som föreläste på temat Trend 2009.
Några kommande trender såg hon dock, bland annat natur och etik. Till den kategorin hör exempelvis träden och stubbpallarna.
- Vi vill även ha lyx och välgjorda produkter, men inte på bekostnad av medvetenhet och miljön. Jag kallar den trenden för ekolyx.
Ett överdåd av lyxiga produkter som gnistrar och glimmar är en annan trend.
- Men det behöver absolut inte vara äkta glitter. Blingbling i överflöd och överdådiga dukningar är inne, men det kan mycket väl vara fusk, uppgav Elisabeth Lejon.

Ryamattan gör comeback
Elisabeth Lejon tog även upp folklore och broderier som trendiga. Och så klart djurhudar och pälsprodukter, precis som med blingblinget kan pälsen mer än gärna vara fusk.
- Fårskinn, kohudar och päls är inne. Vi vill ha det ombonat och bekvämt, hemmet ska vara varmt och mysigt.
Att vi vill ha det ombonat och mysigt hemma kan rya- och heltäckningsmattornas återkomst vara ett uttryck för. På mässan fanns en mängd utställare som visade upp ryamattor i de flesta färger och former som finns. Materialet varierade också, allt från blandningar mellan ull och lin eller hampa och silke till mattor i etthundra procent polyamid fanns.
- Ryan säljer otroligt bra just nu, berättade en försäljare.

Fladdermus från Argentina
Det fanns även flera montrar med djurhudar och pälsprodukter. Bland annat
lampskärmar, möbler och kuddar i päls eller fuskpäls. En av utställarna, Lars Kjerstadius på Cuero, har handlat med skinnprodukter från Argentina i över 20 års tid.
- Därför föll det sig naturligt att börja tillverka den klassiska argentinska fåtöljen Fladdermusen efter att jag sett den där, berättade han.
Lars fåtölj är hopfällbar och tillverkad av en stålram som görs i Gnosjö. Fåtöljen är klädd med lammskinn eller kohud som också kommer från Argentina.
Första exemplaret av Fladdermusen tillverkades i december 1938. En av de få kvarvarande originalfåtöljerna finns på Museum of Modern Art i New York.

Ingen trend är egentligen ny
- Inredningsmodet följer klädmodet i ganska stor utsträckning, kommenterade inredningstidningen Elle Interiörs redaktionschef Lotta Lewenhaupt och tog den trendiga pälsen som exempel.
Hon berättade att ingenting egentligen är nytt. De flesta trender går att spåra tillbaks till antikens dagar, även om en gammal trend får nya uttryck när den kommer tillbaks. Och att varje trend får ungefär sju år i rampljuset innan vi tröttnar.
- Jag brukar säga att det är tre års inkubationstid då folk vänjer sig vid exempelvis storblommiga mönster och tycker det är snyggt igen, berättade hon.
Sedan tar det ungefär fyra år innan vi tröttnar och vill ha något nytt.

Rött i kristider
Även när det gäller färger är det den personliga smaken som ska råda i första hand. Grönt var en något dominerande färg på mässan, vilket delvis berodde på naturtrenden men även på mässans tema ”grönt är skönt”. Murriga färger som inspirerats av naturens skala uppblandade med glada, starka accentfärger fanns det också gott om. Att gå efter färgerna på påfågels granna stjärt var ett tips som förekom. En färg som vi emellertid kan räkna med kommer starkt i finanskrisens spår den här hösten är rött, i alla fall om Lotta Lewenhaupt har rätt.
- Rött är krisfärgen. Det säljs till exempel aldrig så många röda läppstift som när det är dåliga tider.


Mer läsning

Annons