Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dålig säkerhet vid flyttbara pooler

/

Drunkning är en av de vanligaste dödsorsakerna bland barn i Sverige. Därför är det viktigt med säkerheten vid pooler, men för flyttbara pooler saknas ett tydligt regelverk.

Annons

Pooler har blivit en allt vanligare syn i svenska villaträdgårdar. Försäljningen har gått stadigt uppåt de senaste åren, samtidigt rapporterar Räddningsverket att drunkning är den vanligaste dödsorsaken bland barn upp till sex år. Småbarn kan drunkna snabbt även i grunda vattensamlingar, därför är det viktigt att tänka på säkerheten även för mindre, uppblåsbara pooler.
- Det är alltid fastighetsägaren som ansvarar för säkerheten på tomten, säger Anna Strandberg på Konsumentverket.


Men att en liten, uppblåsbar pool som köpts till en relativt billig peng på ett varuhus eller liknande kan vara lika farlig som en stor, byggd pool tänker inte alla på. Även regelverket för dessa pooler är något snårigt. För byggda pooler finns tydliga säkerhetsråd hos bland annat Boverket. Poolen ska vara inhägnad av ett minst 90 centimeter högt staket, finns det en grind ska den ha beslag som småbarn inte klarar av att öppna. Eller så ska poolen ha ett överdrag som sitter rejält fastspänt så att ett barn inte kan krypa in under det.
- Överdagen ska även hålla för ett barns vikt, det ska klara att ett barn går på det utan att ge vika, säger Lars Westlander på Boverket.
Bäst är givetvis att helgardera sig med både staket och överdrag.


Bestämmelser om skydd mot drunkning finns i två lagstiftningar, bygglagstiftningen och ordningslagen.
- Men bygglagstiftningen omfattar endast fasta pooler som är byggda på tomten, säger Lars Westlander.
Enligt Boverkets byggregler ska bassänger och liknande anläggningar där vattennivån är högre än två decimeter ha tillfredsställande skydd mot barnolycksfall.
Ordningslagen däremot omfattar alla bassänger, både lösa och fasta. Det är polisen som ansvarar för att ordningslagen efterföljs. I lagen står det att bassänger och liknande anläggningar ska ha ordentliga säkerhetsskydd och att skyddet mot barnolycksfall särskilt ska beaktas.
Gäller ordningslagen även på privata tomter eller endast på allmän plats?
- Varje kommun har lokala ordningsföreskrifter, så exakt vad som gäller kan variera. Men den ordningsföreskrift som finns i respektive kommun gäller överallt, även på privata tomter, säger Varg Gyllander, pressekreterare på Rikskriminalpolisen.


Det finns ingen bestämd säkerhetsstandard för större, flyttbara pooler.
- Nej, den standard som finns gäller endast små leksakspooler som mer är som badbaljor. De ska vara CE-märkta, säger Anna Strandberg på Konsumentverket.
- Men många flyttbara pooler står framme och är vattenfyllda hela sommaren, så givetvis borde samma krav gälla för dem som för fasta pooler.
Anna Strandberg, Lars Westlander och Varg Gyllander är alla överens om att regelverket för flyttbara pooler är lite luddigt, även om fastighetsägaren är juridisk ansvarig för säkerheten på tomten. Enligt Räddningsverket gäller samma säkerhetsregler för flyttbara pooler som för fasta om vattendjupet är över tjugo centimeter, de ska alltså ha staket och/eller vara täckta när de inte används. På Konsumentverket funderar man på poolernas standard.
- Det är något vi har synpunkter på. Det kan bli aktuellt med en gemensam säkerhetsstandard även för flyttbara pooler, precis som små leksakspooler ska vara CE-märkta, säger Anna Strandberg.

ELISABETH PETTERSSON
Nyhetsbyrån NA Media

namedia@na.se

Mer läsning

Annons