Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att höststäda tomten

/

I slutet av september brukar den första frosten dyka upp. Har du inte börjat höststäda på tomten så är det hög tid att göra det nu.

Annons

Knölväxter som dahlior, gladiolus och doftliljor klarar inte frost. Samma sak gäller för många lökar. Gräv upp lökar och knölar som du vill spara till nästa sommar och lägg dem för vinterförvaring i något torrt och svalt utrymme. Ta även in krukväxter som du vill ha inne över vintern. Pelargoner vill stå svalt och mörkt när de är i vintervila.


Många fruktträd och grönsaker går fortfarande att skörda, men det är hög tid att ta hand om det som ska sparas över vintern. Täck färdigskördade ytor i grönsakslandet med organiskt material från din trädgård som gräsklipp, grönsaksblast och fint fördelade kvistar. Låt täcket ligga kvar över vintern, maskar och andra mikroorganismer förvandlar täcket till mull som förbättrar jorden. Tung lerjord bör du gräva på hösten.


Träd med stenfrukter, alltså frukter som endast har ett frö såsom körsbär och plommon, beskärs på hösten efter skörd. Borsta bort lava och mossa från träden, det hindrar skadeinsekter från att övervintra där. Innan första frostknäppen slår till bör du även sätta upp limringar cirka 60 centimeter upp på trädstammarna. Det hindrar frostfjärilen från att ta sig upp. Frostfjärilar lägger ägg i träden, på våren blir det larver som äter upp löv och knoppar. Unga träd bör du även skydda från gnagare.


Gräsmattan ska inte klippas för kort på hösten. Stora mängder löv kan du kratta upp och täcka komposten med. Annars bör du låta löven ligga, de förmultnar och blir näring. ”Hårda” löv som exempelvis ek och lönn kan köras över med gräsklipparen så de finfördelas och förmultnar lättare.
Låt vissna perenner vara, deras fröställningar skyddar växten och ger mat åt fåglar. Klipp ned dem på våren istället. Samla fröer från sommarblommor som du kan så nästa vår.


En del jobb är ju tråkigare än andra. Som att rensa ogräs till exempel, men tar du en sista dust med ogräsen får du igen det i vår. Ta bort perenna ogräs så de inte står och fröar. Gör rent redskapen om det behövs så slipper du det också i vår. Trädgårdsmöbler håller längre om du förvarar dem torrt och svalt över vintern och oljar in dem. Och så glöm inte att koppla ur vattenslangen.

ELISABETH PETTERSSON
Nyhetsbyrån NA Media

Mer läsning

Annons