Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byt lampor och du sparar 97 procent av jul-elen

/
 • ”Med LED-lampor i en sån här ljusstake sjunker elförbrukningen till mindre      än en krona för sex veckor”, konstaterar Örjan Eriksson på energikontoret i Östersund.
 • Micke Dahlström i Elkedjans butik ser stora förändringar på belysningsfronten framöver när hushållen övergår till LED-lampor.
 • ”Vi kommer nog att sälja slut på LED-lampor”, säger Mikael Edberg på Ljusexperten i Östersund där efterfrågan tagit fart.
 • Utvecklingen av energisnål LED har tagit fart och i år finns för första gången lösa lampor som ersättare i vanliga julbelysningar.

Byte till energisnåla LED-lampor i adventsljusstaken och julgransslingan får maximal effekt på förbrukningen. Den minskar med 97 procent.

– LED-lampor i julbelysningen slår igenom i år, konstaterar Örjan Eriksson, på energikontoret i Östersund.

Annons

Det är första julen som lösa LED-lampor för adventsstakar och julgransbelysningar finns ute i handeln. Efterfrågan märks tydligt i de elbutiker LT besökt.

På Energikontoret har Örjan Eriksson testsiffror som visar att en sjuarmad ljusstake drar el för 25 kronor under sex veckors användning. Räknat på vanliga 30-wattslampor och elpriset 1, 20 kilowattimmen.

– Byte till LED i samma ljusstake innebär att elpriset sjunker till under en krona för de sex veckorna med bibehållen ljusstyrka, säger Örjan Eriksson.

– Lamporna kostar under en femtiolapp vilket innebär att de är intjänade på ett par, tre år.

Utvecklingen av LED-lampor har tagit fart de senaste åren. Den iskalla färgen har förändrats och i ljusstakarna syns ingen skillnad jämfört med det varma ljuset från vanliga lampor.

En praktisk detalj i sammanhanget är att energisnål LED passar ljusstakar från fem till elva armar.

– Vi kommer nog att sälja slut och jag trodde vi köpt in tillräckligt många. Men vi har lyckats får tag på några lampor till inför julen, säger Mikael Edberg på Ljusexperten.

Ljusstakar med LED finns inte i butiken så det är frågan om att byta ut ordinarie lampor.

LED brinner i cirka 10 000 timmar och håller tio gånger längre än vanliga.

– Svensktillverkade ligger långt fram i den här utvecklingen, konstaterar Micke Dahlström i Elkedjans butik.

Gör priset att kunderna tvekar att köpa?

– Folk tittar mer och mer på energiförbrukningen, säger Micke.

Han konstaterar att tekniken letat sig in i läs- och sänglampor och vanliga 60-wattare kommer att ersättas med LED framöver.

– Några kör redan nu slut på de lampor som finns i utomhusbelysningar och byter till LED.

– Det kommer att bli en rejäl efterfrågan längre fram, säger Micke Dahlström.

Energimyndigheten har i sina tester kommit fram till att om en miljon hushåll, med dygnetrunttända 11-armade ljusstakar, byter till LED skulle Sverige spara energi motsvarande 1 400 eluppvärmda villor.

– Allra störst skillnad ser vi när det gäller julgransbelysning, säger Sherwan Fatah som har gjort energimyndighetens test.

Bland företag och i myndighetsbyggnader finns en hel del sparpotential runt jul och nyår. I Söderhamns kommun har lamporna i samtliga 200 ljusstakar i förvaltningshusets byggnad bytts ut i år och elförbrukningen minskar med 4 700 kronor över 40 dagar.

Mer läsning

Annons