Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggfirmor kraftsamlar för att stoppa fuskare

/
  • ”Det är första gången vi gör det här i Sverige. Jag har pratat med andra regioner som förmodligen kommer att ta efter idén”, säger Staffan Sjömark, chef för bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier i Östersund, till höger i bilden. Till vänster: Jan Quicklund, travbanechef.
  • ”Det behövs samarbete för att motverka byggfusk och visa att det finns seriösa snickare”, säger Tomas Holmstrand, Bragator hus och mark ab.

Svartjobb, rotavdrag och byggfusk. Det var temat när byggföretag samlades på Östersundstravet i går för att informera oroliga kunder.

– Vi måste försöka bemöta det som visas på TV med fuskbyggande. Folk är livrädda, säger Staffan Sjömark.

Annons

För första gången går konkurrerande företag inom byggindustrin samman för att få ut sitt budskap: Det finns även seriösa hantverkare.

– Folk drar sig för att handla av byggfirmor, med all rätt. säger Staffan Sjömark, chef för bransch- och arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier i Östersund.

Staffan Sjömark har tagit initiativet till informationsdagen. Enligt honom kommer snickare i länet i kontakt med många oroliga kunder.

– När de lämnar ett projekt får de höra att kunden är lättad och att det funnits en stor oro, säger han.

I samarbete med Östersundstravet hoppas Sveriges Byggindustrier på att nå ut till kunder och förbättra branschens rykte. I går deltog elva medlemsföretag. Även Skatteverket fanns på plats för att framför allt informera om rotavdraget och svartarbete.

– Det nya är att visa att det är en seriös bransch. Alla på en arbetsplats ska till exempel ha en giltig legitimation, ID06, säger Staffan Sjömark.

Tomas Holmstrand, Bragator hus och mark ab, var en av deltagarna under lunchtravet. Han tycker att det är viktigt att kunder tänker på att kolla upp referenser på firmor.

– Nöjda kunder hör av sig, säger han.

Mer läsning

Annons