Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bräcke kommun har högsta fjärrvärmepriset i länet

Bräcke kommun har det högsta fjärrvärmepriset i länet i år, men BTEA Energi i Bergs kommun har gjort den största prisökningen under de senaste fem åren.

Annons

Det framgår av den sammanställnings som SVT:s Rapport har gjort över landets fjärrvärmepriser.

Luleå är den kommun i landet som tillhandahåller billigast fjärrvärme. Där betalar en normalvilla cirka 8 000 kronor per år i uppvärmningskostnader och priset per MWh är 418 kronor.

I Munkedal i Bohuslän får man betala mest i hela landet – cirka 18 500 för att värma samma villa. Där är priset per MWh 921 kronor.

I jämtlands län har Bräcke kommun det högsta fjärrvärmepriset, med 913 kronor per MWh inklusive moms. Lägst pris har Jämtkraft i Östersund och Krokom med 537 kronor per MWh.

Prisökningarna de senaste åren hos fjärrvärmebolagen har dock blivit ett omdiskuterat ämne. Bolagen har i princip monopol på sina marknader och Skellefteå Kraft har sedan år 2000 höjt priset med 70 procent.

– Som konkurrensmyndighet tycker vi kanske rätt illa om prisreglering men så länge det inte finns en bättre fungerande konkurrenssituation på den här marknaden skulle det kunna vara en bra åtgärd att reglera priserna, säger Dan Sjöblom, generaldirektör på Konkurrensverket till SVT Rapport.

I Jämtland har också priserna ökat. BTEA Energi i Berg har höjt priset de senaste fem åren med 53 procent. Största prisökningen sedan år 2000, med 46 procent, står dock Bräcke kommun för.

Mer läsning

Annons