Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ätbart – inte bara för humlor

/
  • Strö ringblommans blad i salladen, pajen eller på smörgåsen. Vackert och vitaminrikt.
  • Blommor är inte bara vackra att se på, många sorter går också att äta. Rosor har en lite parfymerad smak som passar bra till sötsaker.
  • Syrénblommor signalerar sommarlov, men går också att äta. Man kan till exempel koka syrensaft på samma vis som man gör fläderblomssaft.
  • Kanderade violer är ju en klassiker, men visste du att alla violer är ätbara? Dekorera omeletten eller tårtan med små violer.
  • Alla sorters rosor är ätbara, men se till att nypa bort det vita på kronbladen som smakar bittert.
  • Rensa gräsmattan och få vackraste dekorationerna på köpet. Tusenskönor är både ätbara och söta.

Blomsterrabatten duger till mer än att beundras. Vi kan äta den också.
Odla ätbara blommor som förgyller sommarmaten.

Annons

Kanske har ni sett dem. Små, hutlöst dyra frigolittråg med penséer, tagetes och violer. De säljs i grönsaksdisken numera, bland bananer och tomater. Det är nämligen väldigt rätt att låta maten blomma just nu.
Så mycket enklare - och billigare - då att kunna gå ut i sin egen täppa och plocka på sig lite ätbar blomsterprakt för en vackrare sallad, paj eller omelett. Och har du sått blommorna själv vet du dessutom garanterat att de inte är besprutade eller trixade med på annat sätt.
Äta blommor - går det? Skeptikerna ställer sig så klart frågande. Men 55 miljoner italienare kan inte ha fel. De har ätit friterade zucchiniblommor så länge frityrkonsten funnits.
Smakar lite beskt
Margeriter, trädgårdsnejlikor, malva, stockros, indiankrasse, lavendel, ringblommor - alla går de att äta. Dessutom är alla sorters rosor ätbara. De har en burdus, lite parfymerad smak som passar fint till sötsaker. Det gäller bara att knipsa bort den lilla vita spetsen på kronbladet som har en lite påträngande bitterhet.
Överlag kan man säga att de allra flesta blommor smakar lite beskt. Därför gör man klokt i att använda dem tillsammans med sälta, syra och en fet olja, sällskap som balanserar upp det bittra. En fetaostsallad är ett bra exempel, men även pajer med ost i eller varför inte en hemgjord blomstrande färskost?
Förutom rena trädgårdsblommor går naturligtvis blommorna på färska örter att äta. De blir bedårande vackra på tallriken, även om själva kryddväxten brukar försämras i smaken efter blomning.
Se upp för giftiga sorter
Blommor i desserter är en klockren publikfavorit. Blanda dem i sockerlag eller mortla med socker och dekorera med färska blommor av samma sort.
Men egentligen finns inga gränser. Ös ner en näve färgsprakande kronblad från ringblommor i frukostfrallan, rör ihop en honungsmarinad med lavendelblommor, kolorera potatissalladen med stockrosor eller blanda en drink med gurkörtsblommor infrusna i iskuberna.
Du bör dock veta vad du gör. Alla blommor är inte ätliga, och många kan rentav vara giftiga. Är du osäker - kolla upp sorten i en Flora. Undvik också att plocka blommor som växer nära trafikerade vägar. Blommor köpta i butik ska man heller inte äta. De kan vara preparerade med diverse otäcka kemikalier. Tänk också på att inte överdosera, då kan blommornas bitterhet slå ihjäl den goda maten.
Annars är det fritt att släppa fram blomsterprakten i köket. Naturen står för den vackraste garneringen.

Mer läsning

Annons