Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ätbart är den rådande trädgårdstrenden

/
  • Malin Almquist har bara arbetat på Växtvaruhuset i några veckor men stortrivs med jobbet. Östersund hyllar hon också som en bra plats för odling.
  • Malin Nilsson har koll på det senaste inom trädgårdsvärlden och delar också med sig av några tips.
  • Havtornsbusken har ökat i popularitet på sistone. Havtorn innehåller mycket C-vitamin och ses som ett riktigt hälsobär.
  • Malin Almquist har bara arbetat på Växtvaruhuset i några veckor men stortrivs med jobbet. Östersund hyllar hon också som en bra plats för odling.
  • Maarit Jämtsäter och svägerskan Kerstin Jämtsäter vill inte framhålla sig som några med koll på trender, trots att de matchat penséerna i samma färg som kundkorgen. Trädgårdsliv tycker de hursomhelst mycket om.
  • Utseendet är viktigt. I alla fall när det gäller blommor till trädgården.
  • Einar Jonsson har en kolonilott i Odensala där han tillbringar mycket tid. På cykelavstånd från hemmet har han det som enligt honom är det bästa som finns.
  • Blommor säljer fortfarande bra på trädgårdsmarknaden, även om den tydligaste trenden är sådant som går att äta.

Tomater, timjan och havtorn... Odlingssäsongen har fått fart och årets trädgårdstrend i Jämtland följer den generella utvecklingen - nu är det köksträdgårdar som gäller, oavsett om man bor mitt i staden eller på landet.

Annons

På Växtvaruhuset i Odensala brukar det knappast vara brist på kunder i tider som nu. Men faktum är att intresset för egenodling bara ökar för varje år berättar Malin Nilsson som jobbar där. Angående trender är det först och främst sådant som går att äta som säljer bäst.

– Alltifrån tomater på balkongen till havtornsbuskar på gården är sådant folk vill ha. Kryddor och örter har även ökat stadigt försäljningsmässigt de senaste åren. Man vill odla sin mat själv, säger hon.

Fast det är inte främst det stora trädgårdslandet som lockar. Det ska vara enkelt och bekvämt. Odlingsbänkar har därför fått ett uppsving på senaste tiden. De har många fördelar enligt Malin Nilsson. De tar mindre plats, är lättare att jobba med och får det odlade att växa bättre.

– Man måste inte ha en stor gård för att odla själv. Många har nog upptäckt det nu, att det också går att odla potatis i en kruka på balkongen till exempel.

Den rådande trenden tror hon främst beror på att en egen trädgård ger en allt på samma gång. Ett hälsosammare liv i form av kroppsarbete, nyttigare mat och kännbara effekter på ekonomin och det ekologiska samvetet som börjar rota sig hos människor.

– Det är ju också något som måste ske. Det är ohållbart att köpa en billig tomat från Spanien när man lika gärna kan odla den enkelt hemma.

Men visst ska det även se så snyggt ut så möjligt. Det är vanligt att folk planterar persiljan bland petunior till exempel. Både ätbart och fint ska det vara, och dessutom fungera som plats för umgänge.

– Nuförtiden följer allt med ut på sommaren. Inomhusmöbler ställs utomhus och maten ska lagas mitt i kryddträdgården, säger Malin Nilsson innan hon återgår till att hjälpa de kringgående kunderna. Hon, liksom dem, ser ut att längta till allt vad trädgårdslivet har att har att erbjuda inför säsongen.

Mer läsning

Annons