Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åreborna bäst på att panta

/

Annons

Det är återvinningsföretaget Returpack som har tagit fram färsk statistik över hur svenskarna pantade burkar och flaskor under förra året.

Av statistiken framgår att invånarna i Jämtlands län är betydligt bättre än riksgenomsnittet på det här området.

Här i länet pantade invånarna i genomsnitt 176 burkar och flaskor i fjol. I landet som helhet var motsvarande siffra 142. Jämtland ligger på tredje plats i den här tabellen bland landets 21 län.

Bäst på att panta är man i Värmland där 184 burkar och flaskor pantades per person under förra året. Sedan följer Gotland med 177 och Jämtlands län hamnar alltså på tredje plats.

Sämst på att panta är man i Jönköpings län och i Skåne län. Där pantade varje person i genomsnitt 128 burkar och flaskor under förra året.

Här i länet är det alltså invånarna i Åre som är klart bäst på att panta. 303 burkar och flaskor pantade varje person där i fjol. Härjedalen är tvåa med 261.

Länets sämsta resultat på det här området uppvisar invånarna i Krokom kommun. Där pantade varje person i genomsnitt 94 burkar och flaskor i fjol.

Totalt sett är svenskarna mycket bra på att panta, bland de bästa i världen faktiskt.

Nästan 90 procent av de burkar och petflaskor som används återvinns och blir till nya burkar och flaskor.

- Sverige är sedan länge ett föregångsland när det gäller pantning och vi har ett världsledande pantsystem. Att vi svenskar är så bra på att panta handlar till stor del om att många är medvetna om miljövinsterna när det gäller återvinning, säger Pelle Hjalmarsson, vd på Returpack, i ett pressmeddelande.

Han påpekar också att kommuner som gränsar till Norge liksom kommuner som har många turister generellt sett har de högsta siffrorna i den här statistiken. Något som kan vara en förklaring till de höga siffrorna för Åre.

KENNETH JOHANSSON/Nyhetsbyrån NA Media

Mer läsning

Annons