Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Andelshus – en gyllene medelväg till stugägande

/
  • Är du sugen på ett fritidshus, men känner att du varken har tid eller råd? Då kanske ett andelshus är något för dig.

Drömmer du om ett fritidshus, men känner att du kanske varken har tid eller råd? Då kanske ett andelshus är något för dig.

Annons

 - Här i Sverige har det varit en ganska lång tillvänjningsfas, men nu har folk vant sig vid konceptet och det byggs allt fler andelshus, säger Claudia Wörmann på Mäklarsamfundet.

I svenska fjällen har andelsägande länge varit ett vanligt sätt att få tillgång till skidbackar ett par veckor om året. På senare år har marknaden för andelshus och lägenheter även vuxit sig stark på platser som Gotland och västkusten.
- Alla har inte råd med ett eget fritidshus och delandet är för många enda möjligheten att skaffa sig ett sommarboende på attraktiva platser. Det klassiska är att man åkt till en plats med familjen i många år och hyrt stuga och sedan bestämmer sig för att skaffa andelshus där. Andelshuset blir den gyllene medelvägen istället för att äga ett helt hus, konstaterar Claudia Wörmann.

Slipper underhåll
Många som har eget fritidshus vet att husägandet inte alltid blir som man tänkt sig. De lata dagarna i hängmattan byts lätt ut mot måsten som att fixa trasiga takpannor eller läckande rör. Genom att köpa en andel i ett hus eller lägenhet slipper du att tänka på underhåll. Du slipper dessutom dåligt samvete för att du betalar för ett hus som du större delen av året inte använder.
- Många prioriterar bort att ha ett hus året om. Med andelshus köper man sig tid. Man har det bekvämt samtidigt som man har något eget, säger Claudia Wörmann.

Läs avatalet noggrant
Att det kan bli problem när man köper andelshus utomlands är allmänt känt. Många svenskar har blivit lurade av oseriösa bolag när de skaffat andelsboende under solsemestern. Konsument Europa, som har stor erfarenhet av problematiken som kan finnas kring andelshus utomlands, har inte upplevt att det skulle vara några problem med konceptet här i Sverige.
- Det som gett timeshare dåligt rykte utomlands är egentligen inte själva upplägget, utan de aggressiva säljmetoderna, säger Nicolas Kovacs, rådgivare på Konsument Europa.

Han poängterar att man ska läsa igenom avtalet noggrant innan man skriver på det, oavsett om man köper ett andelshus i Sverige eller utomlands.
Man ska också ta löften om att andelsboendet är en bra investering med en nypa salt.
- Det finns i nuläget ingen vidare andrahandsmarknad och det kan vara svårt att hitta någon som vill köpa din andel om du vill sälja. Det måste man ta med i beräkningen, säger Nicolas Kovacs.

Mer läsning

Annons