Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40-talister fast i villaområden

/
  • Brist på bra alternativ att flytta till får 40-talisterna att bo kvar i sina stora villor.

Brist på bra alternativ att flytta till gör att många av länets 40-talister bor kvar i sina villor – trots att de gärna vill sälja. Ett faktum som påverkar resten av bostadsmarknaden.

Annons

Enligt färska siffror från Mäklarstatistik har bostadsmarknaden återhämtat sig. På många håll i landet ligger bostadspriserna på samma nivå som innan finanskrisen. De tre sista månaderna förra året steg priset på bostadsrätter med sju procent i Jämtland. Villapriset däremot sjönk med en procent. En orsak till att bostadsrättspriserna ökat är bristen på bostadsrätter, villaägare som vill sälja har svårt att hitta ett bra alternativ att flytta till. Det finns många som vill köpa, men få vill sälja.
- Det gör att det blir många spekulanter på ett intressant objekt, vilket bidrar till att priset hålls upp, säger Claudia Wörmann, analysansvarig på Mäklarsamfundet.
En annan orsak till att bristen på bostadsrätter uppstått är finanskrisen, nyproduktionen av bostäder har i stort sett stannat upp.

Byggs för turister
Att många 40-talister som vill sälja sina villor och flytta till mindre bostäder ändå bor kvar beror på fler orsaker än brist på bra alternativ att flytta till.
- Deras villor är lågt belånade, så de har låga boendekostnader, fortsätter Claudia Wörmann.
Men den största orsaken i Jämtland är alltså bristen på bra alternativ att flytta till.
- Många tror att äldre som säljer villan vill flytta till mindre lägenheter, men så är det inte. De vill ofta ha ett mindre enplanshus eller en stor lägenhet.
Nästan alla bostadsrätter som såldes i länet det senaste kvartalet ligger i Östersund eller Åre. Undantaget är två bostadsrätter som såldes i Härjedalen.
- Men i exempelvis Åre är det vanligt att bostadsrätterna är anpassade efter fjällsemestrande turister och säljs till dem, inte till bofasta, säger Claudia Wörmann.

Stoppar omsättningen
Att det inte finns några bostadsrätter eller lämpliga hyreslägenheter alls på en del mindre orter bidrar också till att 40-talisterna blir kvar i sina stora hus. Alla som bor i mindre kommuner på landsorten vill inte flytta in till en stad när de blir äldre. Att 40-talisterna avstår från att sälja sina villor får konsekvenser för hela bostadsmarknaden. Unga som bildar familj och vill flytta till villor får svårare att hitta bostäder, vilket i sin tur gör att de bor kvar i sina lägenheter. Vilket gör att unga som vill flytta hemifrån också får svårare att få tag i en lämplig bostad.

ELISABETH PETTERSSON/NA MEDIA

Mer läsning

Annons