Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

16-våningshus i Östersund får grönt ljus

/

Planerna på ett 16-våningshus vid Marielund i Östersund ser nu ut att få grönt ljus igen. Kommunstyrelsen röstade under tisdagen ja till detaljplanen.

Annons

Planerna på ett höghus om 16 våningar och 56 lägenheter vid Marielund har pågått sedan 2007, men förslaget har stött på patrull.

Flera närboende har överklagat ärendet med hänvisning till att det stör stadsbilden, skapar skugga och skapar buller. Ärendet överklagades hela vägen upp till Regeringsrätten, som sköt tillbaka det till fullmäktige. Ett bygge som påverkar stadsbilden på det sättet ska vara en fråga för fullmäktige, löd deras dom.

Under hösten har Östersunds kommun ställt ut detaljplanen för bygget på nytt, utan att ändra något i den. Och när frågan i dag togs upp på kommunstyrelsen under tisdagen blev det grönt ljus.

– Byggnaden bör vara ett vackert landmärke som uppfattas som en nytt intressant inslag i stadsbilden. Planlösningen bör medge största möjliga ljusinsläpp till lägenheterna och dessa ska planeras så det finns möjlighet till utsikt mot söder eller sydväst. Dessa saker bör man ta hänsyn till i kommande prövning av bygglov, lyder ett tillägg till beslutet.

Den 10 december ska fullmäktige ta slutligt beslut i frågan.

Mer läsning

Annons