Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygga hus kräver sina ansökningsnerver

Otroligt mycket att hålla reda på och visst hade det kunna vara smidigare.
Det säger Robert Brandt som sökt och blivit beviljad bygglov i Östersund.

Annons

För ett år sedan flytta Robert Brandt med familj från Göteborg till Östersund. Efter sig lämnade de ett sålt hus och flyttade in i en lägenhet i centrala Östersund. Men med två barn och vetskapen om hur det var att bo i hus gjorde att familjen började leta efter ett annat boende.

– Det finns inte så väldigt många hus till salu här i Östersund, sen blir man ju väldigt kräsen också. Har man bott i hus tidigare vet man vad man vill ha och vad man inte vill ha, säger han.

Så etapp 2 på Stadsdel Norr lockade. I januari skickade familjen in bygglovsansökan på ett 170 kvadratmeter stort hus. Då och där förstod Robert hur mycket jobb som låg bakom en ansökan.

– Om man inte är byggnadsarbetar själv så tar det en hel del tid, och både jag och sambon jobbar heltid och vi har barn. Skulle jag göra det själv då vet jag inte när ansökan skulle vara klar, säger han.

Det mesta av ansökningsarbetet skötte Fiskarheden som bygger huset åt familjen. Men inblickar i arbetet fick Robert ändå. Han tar exemplet med att huset måste vara tillgängighetsanpassat, det hade han ingen aning om innan de ansökte.

I maj blev Robert och hans familj äntligen beviljade bygglov för huset och 23 juni startade arbetet med drömhuset.

– Vi hade ett möte tillsammans med kommunen om vad vi som byggherrar har för ansvar. Då visade den här personen från kommunen som var med på mötet upp en tjock pärm och sa att det som står i den här ska du kunna, säger Robert.

Även om företaget som bygger huset åt familjen hade koll på hur en bygglovsansökan ska se ut så blev ansökan i alla fall återremitterad några gånger. Robert är på det hela nöjd med kontakten med kommunen så tycker han ändå att bygglovsansökningarna skulle kunna gå smidigare.

– En sak som jag tror långsiktigt underlättar är att man har mycket korrespondens med kommunen för att minimera en massa återremitteringar, säger han.

I januari är det planerat att familjen ska kunna flytta in i sitt hus. Drömmen var att de skulle kunna fira jul i det nya huset. Men försening med bygglovet gjorde att det försköts en månad.

– Men nu gör inte det något. Vi vet att vi ska få flytta in i vårt hus och att det blir i januari gör ingenting, säger Robert Brandt.