Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Bygg villor på Arnljotlägden”

/
  • Sälja Arnljotlägden? Nja, skådespelare och övriga entusiaster i Teaterföreningen Arnljotspelen är nog beredda att ta strid för sin friluftsteater.
  • Ove Hemmendorff

– Sälj Arnljotlägden och låt det byggas villor där.
Ove Hemmendorff, som utrett framtiden för Sommarhagen på Frösön, väcker upprörda protester med sitt radikala förslag.

Annons

Sälja Sveriges vackraste friluftsteater? Som villatomter? Är det ett skämt eller menar du allvar, frågar jag Ove Hemmendorff, som är antikvarie på Jamtli, och som på uppdrag av Östersunds kommuns kultur- och fritidsnämnd gjort en utredning om hur Sommarhagen ska kunna överleva.

– Klart jag menar allvar. Om tre år måste man göra något drastiskt åt hela anläggningen där ute. Men försäljning av Arnljotlägden är bara ett av flera alternativ som jag föreslår, svarar han.

Bakgrunden är denna:

Kompositören och musikkritikern Wilhelm Peterson-Bergers hem har varit museum sedan tidigt 1940-tal, och under lång tid var det ett av länets mest besökta turistmål. Men intresset är i avtagande.

”Peterson-Berger, vem är det?”, frågar folk som kommer till Östersunds turistbyrå och blir tipsade om att göra en utflykt till hans hem på Frösön. Det senaste decenniet har besöksantalet halverats, från 18 600 personer 1998 till 9150 i fjol.

Vikande besökssiffror är det ena hotet mot Sommarhagen. Det andra – och ännu allvarligare – är att de STIM-pengar, som hittills utgjort förvaltande Peterson Bergerstiftelsens halva inkomst, ständigt minskar. Och från och med 2012, då det är 70 år sedan Peterson-Berger dog, kommer STIM-intäkterna att utebli helt.

Vad kan man då göra för att rädda Sommarhagen?

Ja, till exempel sälja Arnljotlägden. 1935 köpte Wilhelm Peterson-Berger in det vackra markområdet, som ursprungligen hette Riselägden, som spelplats för sin friluftsopera Arnljot. Operan har uppförts där varje sommar från sedan dess, med undantag för några år under andra världskriget.

Arnljotlägden brukar av entusiasterna kallas Sveriges vackraste friluftsteater, men konstigt nog är det bara P-B:s opera Arnljot som spelas där. Och den är minsann ingen omistlig del av den svenska teaterrepertoaren, tycker Ove Hemmendorff. ”Baktungt och urmodigt”, ”stolpigt och krystat”, ”har passerat bäst-före-datum” är ord som han använder när han skildrar sin upplevelse av pjäsen en julikväll 2008.

Om man inte vill gå så långt som till att sälja markområdet, vilket naturligtvis skulle inbringa åtskilliga miljoner, tycker Hemmendorff att man åtminstone skulle kunna undersöka möjligheten att hyra ut den spektakulära utescenen till andra arrangörer.

Han tycker också att själva Sommarhagen måste förändras för att locka dagens och morgondagens publik. Det räcker inte att vända sig till dem som gillar Peterson-Bergers musik.

– Interiören i Sommarhagen har utnämnts till en av landets tio mest välbevarade inredningar från sin tid. Det borde utnyttjas. Genom att lyfta fram mönster, färger och detaljer kan man locka turister som är intresserade av inredning och design.

– Blomsterprakten runt omkring huset är en annan underutnyttjad tillgång. Vi som bor här tänker kanske inte på det, men folk söderifrån tycker den är väldigt speciell med sin art-rikedom.

I utredningen föreslås även en stängning av kaféet i källarvåningen. Det är personalkrävande men medför inget påtagligt mervärde, menar han.

Ett ökat kommunalt engagemang och mer ideella insatser är andra förslag på Ove Hemmendorffs lista.

Vi återkommer till reaktionerna på Ove Hemmendorffs förslag.

Mer läsning

Annons