Annons
Vidare till ltz.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bygg på det lilla som finns att bygga på

Hittills har regionreformen blivit en tumme. I Norrland låtsades de folkvalda i landstingen att man hittat en lösning.

Men det var ingen lösning eftersom den delade en arbetsmarknadsregion mitt i tu. Och försöken att slå ihop kommuner är bara i sin linda, även om det i Jämtland på allvar finns ett förslag om att bilda en enda kommun. En idé att utreda som jag ser det, om den inte är ägnad att blockera en större regional samverkan. Vad händer nu i regionfrågan? Den bästa gissningen är nog: Ingenting. I varje fall lär ingenting ske om inte norrlänningarna själva gör ett omtag.

Vad kan då göras? Ansvarskommittén tror på nya regioner med viss folkmängd. Regionalisering och sammanslagningar har prövats i Danmark där 16 amt (eller motsvarande) blivit 5 (utan beskattningsrätt), samtidigt som 271 kommuner blivit 98. Bättre service till mindre kostnad var förhoppningen. Detta skedde 2007. Nu visar det sig (SvD onsdag) att det i dag arbetar 1600 ”byråkrater” mer i kommunerna än före reformen. Organisationsförändringar ger inte med automatik de vinster man hoppas på.

Inte heller förstatligandet av sjukvården, som genomförts i Norge med i dag fyra statliga vårdbolag, är invändningsfri. I varje fall bolagsformen har ifrågasatts från fackligt håll. Och förstatligad vård är hur som helst inte något norrlänningarna kan lösa själva.

Återstår gör då att utgå från det som finns att tillgå. Och det är i så fall det faktum att tanken på ett nära samarbete mellan kust och inland i Mellannorrland inte mött några stora protester. Att så många i Jämtland visat sig öppna för ett samarbete med Västernorrland och kusten är nog det som finns att ta vara på när vi diskuterar organisationsförändringar. För att lyckas måste det i frågan splittrade Västernorrland, och framförallt sossarna ta omtag i frågan. Det är hög tid för det. Fast det verkar långt borta.

Svante Säwén